Le breuil single malt origine

Hey people,

Vandaag maken we een uitstapje naar mijn favoriete vakantie land. Frankrijk.

Gaan we het dan hebben over wijn, cognac of armagnac? Nee zeker niet. Wel een heel klein beetje over calvados. Maar verder gewoon over whisky. Franse whisky!

Want de calvados makers van château du breuil zijn een aantal jaar terug begonnen met het destilleren van whisky. En dat is nu oud genoeg om whisky te mogen heten!

Genoeg gepraat over calvados (viel best mee hé) let’s talk whisky!

De whisky word gedestilleerd op het château du breuil in Normandië, Frankrijk. Het kasteel ligt op zo’n 25 kilometer van Calais. Mocht je dus de boot naar Dover, Engeland pakken om een trip door Engeland en Schotland te maken kan je als je te vroeg bent voor de boot mooi even doorrijden en het château mee pakken.

Ze hebben 3 varianten uitgebracht als start. De sherry oloroso. De fintíon tourbée (dit is de geturfde variant). En de origine en die laatste… die bespreken we vandaag.

Wat ik leuk vond om te lezen is dat ze hier ook vertellen wat voor mout ze hebben gebruikt voor de whisky. Dat heb ik eigenlijk nog nooit eerder zien staat op een whisky label. Zelf vind ik altijd “meer informatie is meer beter”. Deze whisky is de enigste franse whisky die gemaakt word met deze mout.

Ik heb aan wat bier brouwers gevraagd wat hun zoal maken van deze mout. Voor hun is golden promise perfect om een ale mee te brouwen.

Tijdens een avond wandeling met Edith had ik deze whisky mee genomen om wat plaatjes te schieten. Uiteraard hebben we hier toen ook samen even van geproefd.

De whisky is 2 keer gedestilleerd in een pot still en rijpt op Amerikaanse eiken vaten en Franse eiken vaten. De whisky is niet bijgekleurd en niet koud gefilterd en is gebotteld met een alcoholpercentage van 46%.

Op de neus heeft de whisky geuren van ananas, sappige peer, vanille en witte peper. Verder ook sinaasappel, citroen schil, witte perzik, hop, hooi en hout

Wow onwijs veel ananas in het palet. Hier ook peper en hij is romig. Veel rijp en sappig fruit als peer en perzik, vanille, hout en een lichte vleug kokos. Ook wel fris in de mond.

De afdronk is verwarmend en fruitig. Hout, vanille, zacht en in de laatste afdronk wat kokos.

Al met al een frisse en fruitige whisky die mij wel erg heeft verrast. Ik had niet verwacht dat deze whisky op zo’n jonge leeftijd al zo fris en fruitig zou zijn. De whisky heeft geen leeftijdsvermelding en dat had volgens mij te maken met een wet in Frankrijk. Maar de whisky is iets ouder dan 3 jaar.

Via van Erp dranken kon ik aan een flesje komen.

Ik zou zeggen dat deze fruitige frisse whisky perfect is voor de zomerse dagen!

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

3 gedachten over “Le breuil single malt origine

  1. boen zegt:

    Het is een beetje alsof je een Schot hoort roepen dat hij een Armagnac is gaan brouwen. Nu staat het iedereen vrij om een whiskie te produceren, maar dat is toch iets anders dan een Schotse whisky.
    Whiskie wordt inmiddels over een groot deel van de wereld gebrouwen. In Europa bijv. in Oostenrijk, Belgie, Tjechie, Denemarken, Engeland, Finland, Duitsland, Nederland, Liechtenstein, Rusland, Spanje, Zweden, Zwitserland en Frankrijk ( in de Elzas, Bretagne, Champagne en nu dus ook in Normandie).

    Zelf heb ik overigens slechte ervaringen met heel jonge whisky. Vaak overheerst de alcohol, wat bij mij een petroleum-achtig effect geeft. Ik herinner mij bijv. een heel jonge Drumguish, die ik echt niet lekker kon vinden. Maar sommige whisky is na pakweg 5 jaar al prima op smaak, vooral de turfachtigen. Maar Robbert heeft zo te lezen geen last gehad van de jonge leeftijd. Dus misschien is deze versie iets ouder of smaakt hij in ieder geval beter dan wat ik heb mogen proeven van zeer jonge whisky.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *