Hey people,

Het is weer tijd voor een zeer mooie whisky. Vandaag is het de beurt aan een van de “classic malts”.

De Lagavulin 16.

Allereerst wat zijn de classic malts?

De classic malts is een serie van whisky’s uit elke regio van Schotland 1 whisky die het beste de regio vertegenwoordigd.

Heb je dan als je alle 6 de classic malts heb gedronken alles al wel geproefd? Gelukkig niet!

De Lagavulin 16 representeert de Islay regio.

De lagavulin komt in een kartonnen doos met achterop een leuk verhaal. Ook staan de andere classic malts op de achterkant. Handig als je de hele verzameling bij elkaar wil sparen.

Laten we meteen maar beginnen met het proeven van de whisky want zo’n mooie whisky kan je natuurlijk niet te lang laten wachten.

Vaak wordt de Lagavulin online omschreven als een van de rokerigste Islay whisky’s. Nou laat ik die deur meteen even intrappen. Dat vind ik persoonlijk niet.

De rook haal ik er niet zo zeer uit als ik aan de whisky ruik. Wel een aardse geur. Muf kan je het ook wel noemen, komt mij sterk tegemoet. Dieper in het glas zit dan wel de rook.

Een goeie sterke medicinale jodium geur waar je als beginner misschien aan moet wennen schiet je neusvleugels binnen. Als je deze whisky voor het eerst proeft is het het beste om je gewoon maar over te geven aan deze heerlijke whisky.

Tijd voor de eerste slok.

Oh yes! Die eerste slok is bij elke Lagavulin 16 weer een fijne klap in het gezicht. Je wordt echt even omver geblazen.

Ik proef meteen een pittig pepertje maar wel zoet. Sherry zit hier ook overduidelijk in. En een ziltige smaak.

Nog een slok en weer die ziltigheid en dat pepertje. Die raakt je elke keer weer opnieuw. Ik haal hier ook een smaak uit wat mij erg doet denken aan gebrande nootjes. En natuurlijk hoe konden we het nog niet genoemd hebben… de rook.

Niet zwaar gerookt maar gewoon goed in balans met de rest van de whisky.

Je proeft dat dit ook een vettige dikke olieachtige whisky is.

Verder haal ik ook zeker wat zoete vruchtjes er uit.

De afdronk is ziltig, rokerig, warm en lang. Gepaard met een lekker verwarmend en prikkelend pepertje.

De Lagavulin is met zijn 16 jaar oud, mooie diepe amber kleur en 43% alcohol perfect in balans.

Maar echt perfect.

Het maakt niet uit hoe vaak je deze whisky heb gehad. Die eerste slok “hit” je elke keer weer. Keer op keer.

Als Islay liefhebber kan je deze niet overslaan. En eigenlijk zou je als whisky liefhebber natuurlijk eens 1 glaasje van de Lagavulin 16 moeten hebben geproeft.

Heb jij al eens een Lagavulin gedronken ?

Cheers!

Robbert

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

1 gedachte over “Lagavulin 16

  1. Folly Graventein zegt:

    Ja hoor Robbert, gisteravond mogen proeven, zaterdag gekregen van m’n vrouw. Het is een heerlijke whisky. Net wat je zegt, de rook op de neus valt niet echt waar te nemen, het is er wel maar valt niet echt op….en een heerlijk lange afdronk. Deze komt standaard in de kast te staan.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *