Kingsbarns is iets wat ik nog niet eerder heb omschreven of eigenlijk had gedronken. Somehow ligt mijn eigen focus toch niet helemaal op de lowlands. Wat dan dus weer betekent dat je echt leuke dingen kan missen. Maar vandaag komt daar een beetje verandering in want we gaan naar de lowlands. Naar de kingdom of five. De kingsbarns distillery.

De kingsbarns distilleerderij is een familie bedrijf en is in handen van de onafhankelijke bottelaar wemyss. Een relatief jonge bottelaar die gestart is in 2005 maar die zijn strepen toch al zeker heeft verdiend. Persoonlijk ken ik ze voornamelijk van hun wemyss malts single cask releases. Een lijn van deze bottelaar waar erg mooie whisky’s tussen zitten !

Maar nu focussen we even op hun distilleerderij. Kingsbarns. In 2015 werd het eerste vat gevuld en in 2018 verscheen hun eerste single malt op de markt. Dream to dram. Een eerlijke naam met een verhaal.

Kingsbarns komt nu met twee nieuwe releases. Het zijn beide limited releases. Echter zijn de hoeveelheid flessen van de falkland onbekend.

Allereerst dus de falkland. Een mix van vaten waarvan 80% op ex bourbon heeft gelegen en 20% op STR (shaved, toasted, re-charred) vaten waar eerst een Portugese rode wijn in heeft gelegen. De whisky is gebotteld op 46%.

Op de neus geuren van witte basterdsuiker, vanille, koetjesrepen, custard cake en rode bessen. Ook wat tropisch geel fruit en cederhout.

Het palet heeft vanille snoepjes, custard, zwarte peper, kruidnagel en zure rode bessen. Ook ananas en wat bittere citrus schillen.

De afdronk is medium lang en prikkelend op de tong. Smaken van eikenhout, chocolade, peper, vanille en citroen.

kingsbarns falkland
8.4

Tijd voor het grote broertje. Want de bell rock is gebotteld op een vatsterkte van 61.1% ! Ook heeft deze whisky gerijpt op bourbon en oloroso vaten en er zijn 3600 flessen beschikbaar. De whisky is niet bijgekleurd of koud gefilterd.

Er is al eens een eerdere bell rock geweest maar die was op 46% dit is dus de cask strength variant.

Op de neus warme noten, mokka schnitte, kaneel, appeltaart, vanille en pecannoten. Ook toffee en gebrande suiker spelen met de neusvleugels.

Het palet heeft siroop, sigarenblad, eikenhout, peper, kaneel en rode appel.

De afdronk is lang met smaken van after eights, gezouten karamel, eikenhout en zwarte peper.

kingsbarns bell rock
8.4

Mooie whisky’s allebei en voor mij scoren ze dan ook dezelfde aantal punten. Beide 84. Ik vond het verassend hoe goed de bell rock gewoon op vatsterkte te drinken was.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *