Vandaag toch wel een bijzondere review. Geen whisky want daar is het nog te jong voor en geen new make want daar is het weer te oud voor.

Een spirit drink dus uit de stal van Kilchoman en uit de begin jaren van deze toch vrij nieuwe distilleerderij. De eerste vaten werden gevuld in 2005 en de spirit van vandaag komt uit 2007.

Kilchoman is een van de Islay distilleerderijen die niet heel erg op mijn radar staat. Tuurlijk heb ik het een en ander er van gedronken maar ik moet bekennen er nog nooit een fles van te hebben gekocht. Al vind ik de Sanaig nog zo lekker op een of andere manier loop ik toch altijd met wat anders de deur uit. De whisky van vandaag heb ik dan ook niet zelf gekocht maar was een sample die ik kreeg van Tom.

Bij Kilchoman gebeurt alles op locatie. Van het groeien van het graan tot het bottelen. “From barley to bottle” zoals het zo mooi heet. Het was de eerste distilleerderij die op Islay gebouwd werd in 124 jaar ! De laatste was Bruichladdich in 1881. Deze distilleerderijen liggen trouwens toevallig ook nog dicht bij elkaar. Kilchoman is op heden ook de enige distilleerderij op islay die niet onderdeel van een grotere partij is.

Anthony Wills is de eigenaar en was eerst 8 jaar lang aan de gang als onafhankelijke bottelaar voordat hij Kilchoman startte. In 2015 kocht Kilchoman het land rondom de distilleerderij waar vanaf het begin al het graan werd verbouwd maar nu is het dus ook in handen van de distilleerderij. Hiervoor haalde ze ook een klein deel bij Port Ellen Malting, of dit nu nog zo is weet ik niet.

Ook zijn ze in 2023 van vaten gewisseld. Er werd altijd voor ex Buffalo Trace vaten gekozen maar ze zijn nu over gegaan op ex Breckenridge vaten.

Op de neus geuren van barbecue saus en een goeie vette cheeseburger met augurk. Augurken sap, veel turf, rook, gekookte groene groenten, natte bos aarde en zo’n wit klein gummetje wat je vroeger op de basisschool had.

Het palet heeft veel turf, waarschijnlijk echt wel de meeste rokerige kilchoman die ik ooit heb gehad. Vanille, ziltig, vette smashburgers, augurk, en hij is wat medicinaal.

De afdronk is net alsof ik met me tong in een as bak lig. Rook. Heel veel rook. Turf en een klein zoetje van ik denk het bourbon vat.

kilchoman two years old
Gaaf en uniek om dit te mogen drinken. 
En ondanks dat het nog geen whisky is officieel wel al erg smaakvol!
8.6

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *