Kavalan concertmaster

Advertenties

Hey people,

Vandaag geen whisky uit ons geliefde Schotland maar uit Taiwan! We bespreken vandaag namelijk de Kavalan concertmaster.

De Kavalan distilleerderij bestaat sinds december 2005 en de eerste spirit vloeide in maart 2006. De distilleerderij die onderdeel is van de “king car group” is dus nog jong maar in 2015 stond hij op nummer 1 best bezochte distilleerderij wereldwijd!

De distilleerderij ligt dus in Taiwan in het arrondissement Yilan. Maar hoe komt deze distilleerderij dan aan zijn naam ?

Heel vroeger heten het gebied rond Yilan Kavalan. Een prachtig gebied met veel mysteries en het werd alleen bewoond door de inheemse bevolking van de Kavalan-clan. De oprichter van de distilleerderij, meneer Tien-Tsai lee, heeft de distilleerderij dus vernoemd naar deze oude inheemse bevolking en de oorspronkelijke naam voor Yilan.

Het water dat ze gebruiken om de whisky te maken komt uit de bronnen van “snow mountain” en de “central mountains”. Het water staat bekend als zeer helder en water van hoge kwaliteit.

Na 3 jaar kochten ze nieuwe duitse ketels. Deze waren veel groter en hadden meer capaciteit in 2010 mochten deze ketels alweer met pensioen. De alcohol die ze met deze ketels stookten was te geraffineerd en hierdoor konden ze niet goed werken met de smaak en structuur.

De whisky heeft 40% alcohol. Is niet bijgekleurd maar wel koud gefilterd. De whisky heeft een finish gehad op verschillende soorten port vaten. Ruby, tawny en vintage port.

Op de neus is hij flink port gedreven. Verder de geur van druiven en is hij wat zuur. Ook vijgen, toffee, menthol, rode wijn, rozijnen en groene meloen.

het mondgevoel is wat dun. In het palet is hij ook weer flink port gedreven. Wat ik persoonlijk overigens niet erg vind. En duidelijk veel zoetigheid van de port uiteraard. Verder ook fruitig maar ook peper, nootmuskaat en vanille.

In de afdronk komt de port het best tot zijn recht. Je proeft hier de port echt heel duidelijk. Veel specerijen en hout invloeden maar ook vanille.

Qua smaak zou ik haast zeggen dat het tawny port vaten hebben moeten zijn.

Al met al een leuke whisky! Zeker voor de liefhebber van port vaten. Daardoor heeft hij echt wel iets moois. Al moet ik ook eerlijk zeggen dat hij af en toe wat miste. Ik denk persoonlijk dat dat komt door het lagere alcoholpercentage.

Bedankt voor het lezen!

Cheers,

Robbert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *