Tot voor kort had ik nog nooit een johnnie walker blue label op en een paar weken later heb ik opeens 3 verschillende soorten gedronken. De normale blue label, de king george V en vandaag de elusive umami.
Ik was positief verrast door de blend van de blue label dus laten we snel kijken hoe deze speciale release in elkaar steekt.

Ik moest deze week toevallig naar slijterij post in Kampen en dacht laat ik eens wat nieuws en hopelijk lekkers meenemen om samen met de slijter, Maarten voor de Poorte, te drinken. Want waarom alleen drinken als je het ook kunt delen met mede liefhebbers.
Ik bedacht me dat ik nog een tasting kitje had liggen van de elusive umami en dat leek me wel een mooie whisky om mee te nemen en te delen.
Maarten maakt toevallig bijzonder glaswerk dus ook een mooi moment om die even uit te proberen.
De elusive umami is een samenwerking tussen master blender Emma Walker & chef Kei Kobayashi. Een japanse chef met een restaurant in parijs. Niet zomaar een restaurant natuurlijk… restaurant Kei heeft 3 michelin sterren!
De prijzen van het restaurant passen dan wel weer goed bij de blue label…. Zo begint een lunch bij €160 en een diner vanaf €260…
Samen zijn Emma en Kei opzoek gegaan naar de umami smaak in de whisky.

Waar bij de gewone blue label elk op de 10.000 vaten goed genoeg was voor de selectie was dit nu 1 op de 25.000 ! Exclusive umami zeg maar haha.
De whisky is gebotteld op 43% ABV.
Op de neus geuren van knapperige rode appel, zandkoekjes, geraspte gember, chia zaad, en cederhout. Ook viooltjes, creme brullee, eikenhout, pekelvlees, perzik, nori vellen.
Het palet heeft volle kruidige smaken en een vettig mondgevoel. Gember, appel schillen, sinaasappels, chocolade schaafsel, cederhout en een lichte turf smaak.
De afdronk is kort tot medium lang. Verder kruidig, kaneel en rook. En eigenlijk houd het dan ook wel op.
Een mooie blend maar een die me nooit omver zou blazen. Persoonlijk zou ik dan ook kiezen voor de gewone blue label variant. Die blend sprak mij meer aan. En misschien moet je ook even met jezelf om tafel of je €300 het waard vind voor een blue label elusive umami… want het blijft veel geld.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.