Ierse whiskey’s… ondergewaardeerd! En ik moet toegeven… ik drink ook het liefste een Schotse whisky maar ik sluit een Ier niet uit op zijn tijd.
Sterker nog ik heb prachtige Ierse whiskey’s kunnen en mogen drinken en reviewen ! Vandaag een whisky van Jameson. Ja… Jameson want ook die doet meer dan whiskey maken voor in de koffie 😉
In 2018 bracht Jameson namelijk een 18 jaar oude whisky uit. Op vat sterkte ! Al kunnen we hier beter van batch sterkte spreken want deze gelimiteerde release had “slechts” 15.000 flessen… Je ziet ze daarom nu jaren later ook echt nog her en der verschijnen.
De whisky is een eerbetoon aan Bow street. De plek waar ooit de Jameson distilleerderij werd opgericht in 1780 door John Jameson.
Wat veel mensen niet weten is dat John een geboren Schot is! Daarom grap ik zelf altijd dat de Ieren de Schotten nodig hadden om goeie whisky te maken.
Maar linksom of rechtsom… Jameson is gigantisch! In 2023 werden er 122 miljoen flessen Jameson verkocht. En dat is zelfs 8% minder dan 2022 ! Jameson wordt tegenwoordig gemaakt in de Midleton distilleerderij die een capaciteit hebben van 70 miljoen liter… ken je nagaan de de grootste Schotse distilleerderij (Glenfiddich) een capaciteit heeft van 21 miljoen liter.
Op de neus peper/scherp. Rood fruit, veel oloroso sherry, gedroogd eikenhout, vanille, noten, honing, PIM’s (koekjes) een vleugje tabak en wat zoutig.
Hoewel ik hem in de neus niet heel iers vind kom dat in het palet meer naar voren. Toch een wat oudere sherry whiskey style. Eikenhout, rood fruit, koffiebonen, specerijen, chili vlokken, PIMS en gezouten karamel blokken.
De afdronk is lang en kruidig met pepers, hout en sherry, maar net iets te zoet voor echte old skool sherry. Ook wat gezouten karamel zit er in de afdronk.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.