invergordon 1972, old rhosdhu 1993, Bellevue rum 1998, the roots.

Hey people,

The roots spirits is iets wat ik al volg sinds het begin in augustus 2022. En in die tijd heeft Joren behoorlijk wat liefhebbers voor zijn merk weten te wekken.

Uiterst goeie reviews op bijvoorbeeld Words of Whisky volgde en de FOMO groeide. Er kwam een officieel verkooppunt in Nederland bij passie voor whisky en zo had Joren zijn “roots” gelegd in Nederland.

Vandaag bespreken we 3 uitgave van Joren zijn bottelingen.

Tijdens een BYOB (voor de kenners DE! Byob) sprak ik Joren voor het eerst na een tijd contact te hebben gehad via instagram.

Joren is een uiterst relaxte Belg die de stoute schoenen aan heeft getrokken en met zeer bijzondere whisky’s op de markt komt vanaf het begin. Denk aan een cognac uit 1940, een armagnac uit 1976, een rum uit 1998 en 2 whisky’s. Een invergordon grain whisky uit 1972 en een single malt old rhosdhu uit 1993.

Zoals je ziet…. Zeker niet de minste flessen! Het mooie vind ik dat Joren zich niet alleen vestigt op whisky maar ook op geweldige malternatives.

Zoals bijvoorbeeld zijn Bellevue rum 1998 van 24 jaar oud.

wauw. Wat een kracht! Op de neus geraspte appeltjes met kaneel, gekookte appel, amandelen, zoete fruitige geuren, pruimen, en de geur van een oud bruin (bier style) met een klein zuurtje.

Tijd voor de eerste slok…. wow. Ook dit is weer een hele smaak beleving. Gekookte appel, hot toddy, citroen, gluhwein, beetje hoestdrank, kruidnagel.

De afdronk is lang met smaken van hout, rubber, kookspecerijen, en een hint tropisch fruit.

Een hele bijzondere drank waar je echt een tijd mee kan zitten. Ik ben geen onwijze rum kenner maar ik weet er wel genoeg van om te kunnen zeggen dat dit bijzonder is. Zulke geuren en smaken heb ik nog niet eerder uit een rum gehaald. een fles kost je zo’n €200.

Tijd om door te gaan naar Joren zijn eerste single grain. een invergordon uit 1972! 1972….. toen was mijn vader 7 jaar oud… wauw.

Deze single grain is gebotteld op een vatsterkte van 40.3% abv en is natuurlijk single cask, niet bijgekleurd en niet koud gefilterd. Na 49 jaar kwamen er 60 flessen uit het vat.

Ik zeg altijd dat een grain whisky minimaal 30 jaar oud moet zijn…. (Al heeft de 11 jaar oude Port dundas van single note bewezen dat het ook anders kan.) maar 49 jaar oud is echt wel een drank wat je met respect moet benaderen.

Op de neus als eerst wat lijm geuren maar op een fijne warme manier, vanille, en ik wil zeggen wat citrus schillen… maar mijn vrouw zit op de andere kant van de bank een mandarijn te eten… al zou ik zeggen dat het eerder citroen schil is. Tropisch fruit, perzik uit blik, vettig en bijna een rum achtig zoetje.

Het palet heeft smaken van perzik uit blik, leer, siroop, en ik zou ook hier weer rum zoetigheid willen benoemen. Beetje peper, honing en verassend krachtig voor 40.2%.

De afdronk is medium lang met lichte houtbitters en het trekt de mond mooi samen, honing en een beetje karamel en witte peper.

Een fles kost je zo’n €400.

Tijd voor Joren zijn eerste single malt en tevens zijn laatste release. Een 29 jaar oude old rhosdhu uit 1993. Gebotteld op 50.8% abv en uit deze single cask kwamen 223 flessen.

Op de neus perzik snoepjes, een vleugje wax gepaard met wat funky geuren…. Funky wax..? Geschilde peren, toffee, en zachtjes wat alcohol wat de neus prikkelt, ook floraal, banaan en marsepein.

Het palet heeft lychee, banaan en een vettig mondgevoel. Ook zwarte peper, hout, hooi, een vleugje gember en wat sultana koek.

De afdronk is medium lang met lichte zure bitters in de wangzakken. Grapefruitsap, en een vleugje gember.

Old rhosdhu is een style wat niet meer gemaakt wordt bij loch lomond. En…. Je moet er van houden. Gelukkig doe ik dat.

Joren heeft bizarre eerste releases uitgebracht and is here to stay! Ik blijf het bijzonder hoe je als beginnende bottelaar zulke releases kan hebben als eerste flessen.

De mensen die de vaten verkopen moeten je wel erg lief vinden. Maar nadat ik Joren heb ontmoet kan ik dat alleen maar beamen.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *