Imperial 1995 / 19YO / van wees / cask 50169

Hey people,

Vandaag bespreken we iets heel moois uit een gesloten distilleerderij. En op maar meteen even te vertellen hoe mooi ik dit vond…. 90 punten! 90 punten gaf ik het op Whiskybase.

Vanaf de eerste slok was ik meteen verliefd op deze fles.

Ik had nog nooit een imperial gedronken. En om zoveel mogelijk gesloten distilleerderijen te drinken staat toch wel op mijn bucket list. Zeg nou eerlijk, hoe vaak drink je nou iets wat niet meer gemaakt wordt ? Ik niet vaak in ieder geval.

Toen ik deze fles dus over kon nemen hoefde ik niet lang te denken. Ik was zo nieuwsgierig!

De imperial distilleerderij stond ongeveer in het centrum van de speyside. In 2013 is de distilleerderij uiteindelijk gesloopt. De geschiedenis van imperial had pieken en dalen. De distilleerderij heeft dan ook vaak moeten sluiten tussendoor en is vaak verwisseld van eigenaar. Als laatste viel de distilleerderij onder de vleugels van Pernod Ricard. Tegenwoordig staat de dalmunach distilleerderij op de plek waar imperial stond.

Imperial whisky is helaas schaars. Er zijn niet heel veel vaten meer maar af en toe steekt er nog iets de kop op. En ook al heeft imperial (nog) niet dezelfde status als een brora of port ellen, de flessen raken ondertussen toch aardig aan de prijs! Maar deze flessen zijn nog wel te vinden voor tussen de €100 en €150 euro.

Deze versie heeft een alcohol percentage van 46%. Is 19 jaar oud. Single cask (nummer 50169 dus). Niet bijgekleurd en non chill filtered. De whisky is gerijpt in een hogshead.

Op de neus opent de whisky wax achtig. De geur van gras en vanille komen langs de neusvleugels vliegen. Verder een geel meloentje en licht aards/muf. Ook is de whisky een beetje prikkelend op de neus.

Het palet knalt er wat spicy in maar ontpopt zich meteen in een mooie vettige wax smaak. Sappig fruit en olie. Appeltjes en een wat aardse smaak volgen elkaar op.

De afdronk is zoet met weer die waxigheid! Holy sh*t wat is dit lekker! Verder oud hout en geel fruit.

Man man man! Wat was dit genieten! Helaas is deze fles nu op. Maar…. ik heb een ander vatnummer gekocht dus die moeten we snel maar even onder de loep nemen.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *