Imperial 1995 / 19YO / van wees / cask 50169

Advertenties

Hey people,

Vandaag bespreken we iets heel moois uit een gesloten distilleerderij. En op maar meteen even te vertellen hoe mooi ik dit vond…. 90 punten! 90 punten gaf ik het op Whiskybase.

Vanaf de eerste slok was ik meteen verliefd op deze fles.

Ik had nog nooit een imperial gedronken. En om zoveel mogelijk gesloten distilleerderijen te drinken staat toch wel op mijn bucket list. Zeg nou eerlijk, hoe vaak drink je nou iets wat niet meer gemaakt wordt ? Ik niet vaak in ieder geval.

Toen ik deze fles dus over kon nemen hoefde ik niet lang te denken. Ik was zo nieuwsgierig!

De imperial distilleerderij stond ongeveer in het centrum van de speyside. In 2013 is de distilleerderij uiteindelijk gesloopt. De geschiedenis van imperial had pieken en dalen. De distilleerderij heeft dan ook vaak moeten sluiten tussendoor en is vaak verwisseld van eigenaar. Als laatste viel de distilleerderij onder de vleugels van Pernod Ricard. Tegenwoordig staat de dalmunach distilleerderij op de plek waar imperial stond.

Imperial whisky is helaas schaars. Er zijn niet heel veel vaten meer maar af en toe steekt er nog iets de kop op. En ook al heeft imperial (nog) niet dezelfde status als een brora of port ellen, de flessen raken ondertussen toch aardig aan de prijs! Maar deze flessen zijn nog wel te vinden voor tussen de €100 en €150 euro.

Deze versie heeft een alcohol percentage van 46%. Is 19 jaar oud. Single cask (nummer 50169 dus). Niet bijgekleurd en non chill filtered. De whisky is gerijpt in een hogshead.

Op de neus opent de whisky wax achtig. De geur van gras en vanille komen langs de neusvleugels vliegen. Verder een geel meloentje en licht aards/muf. Ook is de whisky een beetje prikkelend op de neus.

Het palet knalt er wat spicy in maar ontpopt zich meteen in een mooie vettige wax smaak. Sappig fruit en olie. Appeltjes en een wat aardse smaak volgen elkaar op.

De afdronk is zoet met weer die waxigheid! Holy sh*t wat is dit lekker! Verder oud hout en geel fruit.

Man man man! Wat was dit genieten! Helaas is deze fles nu op. Maar…. ik heb een ander vatnummer gekocht dus die moeten we snel maar even onder de loep nemen.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *