Hey people,

Tijd om er weer eens een basic whisky bij te pakken. Vandaag bespreken we de 12 jaar oude versie van highland park genaamd viking honour.

Het is nu een jaar terug dat ik een highland park 12 heb gedronken. Ik vond het verrassend om te zien hoe de whisky voor mij persoonlijk is veranderd. Vroeger vond ik dit erg rokerig. Nu…. peanuts!

Ik was vroeger erg fan van highland park. En stiekem nog steeds wel alleen begonnen ze vorig jaar wel heel hard te ene na de andere limited edition uit te brengen. Sinds ze zo commerciële zijweg zijn ingeslaan zijn ze zeker iets gedaald bij mij.

De whisky is licht goud en heeft 40% alcohol. De whisky is bijgekleurd met karamel.

Ik kreeg laatst van @thedutchbeerdad (op instagram) het perfecte highland park glas voor deze whisky. Die moest even gebruikt worden nu natuurlijk.

De whisky heeft op de neus geuren van zachte zoete turf. Kenmerkend voor highland park is hun heide achtige turf. hiernaast ook wat geuren van honing en appels. En zelfs iets als wat ik kan omschrijven als iets grassigs. En een vleugje sherry.

In het palet komt die mooie typerende highland park rook tot zijn recht. De neus gaat eigenlijk naadloos over in de smaak. Samen met wat smaken van geroosterd brood en peper.

De afdronk is vooral zoet en medium lang. En soms komt me er een vleugje chocola tegemoet.

Grappig om te zien hoe je smaak pallet veranderd en evolueert door de tijd heen. Waar ik dit vroeger een zware rokerige dram vond vind ik hem nu vooral zacht en zoet met een vleugje zoete rook.

Het blijft nog steeds een mooie dram. En een prima instap naar de rokerige whisky’s.

In de winkel raadde ik deze dan ook vaak aan aan klanten die een stapje hoger wilde richting het rokerige.

Ben benieuwd of jullie ook nog wel eens een stapje terug zetten naar de wat “basic” whisky’s.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

4 gedachten over “Highland park 12

 1. Albert zegt:

  Robbert,
  Je hebt het mooi verwoord en dit dekt wat mij betreft de lading, alleen vind ik ‘m vanaf het begin al erg lekker. Overigens wint de HP18 het glansrijk wat mij betreft. Zeker mbt al die limited editions ben ik het volledig met je eens! Ik zoek tegenwoordig de wat exclusievere whisky ‘s uit (cask strength, single cask) maar zeker ook de ‘standaard’ whisky. Voorbeeld: ALTIJD in mijn kast, de Balvenie 12 (en 17). Geniet van de HP!

  Beantwoorden
 2. Romain Zadora zegt:

  Jou verhaal komt me heel bekend voor… Highland Park 12 was ook één van deze eerste whisky’s die ik aankocht en ik vond hem eveneens al krachtig rokerig (zo noteerde ik het ook op mijn eerste tastingnotes…). Ondertussen heb ik al enkele stevig gepeate whisky’s mogen proeven van Islay… en nu vind ik de Highland Park 12 eerder ‘subtiel licht gerookt’ van smaak. Ik heb de indruk dat je smaak evolueert bij het drinken van gepeate whisky’s…

  Beantwoorden
  1. confessionsofawhiskyfreak zegt:

   Leuk dat reageert! Je smaak veranderd altijd natuurlijk een beetje door de jaren heen. En ervaring helpt ook zeker. Mijn eerste talisker 10 weet ik nog goed. Ik dacht dat ik een verbrand stuk hout in me mond had! Vreselijk heftig. En nu vind ik het een mooie middenmaat turf gehalte.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *