Hey people,
Vandaag gaan we weer eens een whisky van highland park onder de loep nemen. Gewoon de standaard 10 jaar oud uit de core range.
Highland park is voor mij waar de liefde voor geturfde whisky’s is gaan groeien en bloeien. De highland park 12 was jaren terug de whisky waar het turf avontuur voor mij mee begon.
Vandaag kijken we dus naar zijn jongere broertje.
Let’s go!
Een stapje terug doen als je al lang whisky drinkt is soms leuk om te doen. Bijvoorbeeld om te kijken hoe iets is veranderd voor je. Iets wat je vroeger erg heftig kon vinden. Kan nu gewoon je smaak zijn.
En van mij hoeft het persoonlijk niet altijd en elke dag mega complex te zijn qua whisky. Soms wil je gewoon lekker een whisky drinken zonder er al teveel bij na te hoeven denken.
Maar ben jij een beginnende whisky drinker die juist een stapje hoger wilt en je wilt gaan oriënteren in de geturfde whisky’s. Dan is dit misschien een leuke instap!
De whisky is voornamelijk gerijpt in Europese en Amerikaanse sherry seasoned vaten. De whisky heeft 40% alcohol, is bijgekleurd en koud gefilterd.
Op de neus meteen die heerlijke zoetige heide turf van een highland park. Nootjes, honing, zacht rokerig, citrus, lichte zwavel, sinaasappel en iets wat me doet denken aan new make spirit.
de neus is toch wel het mooiste van de whisky want in het palet valt hij toch een beetje dood. Hij is wat vlak. Heeft lichte honing, is niet zo rokerig als de neus doet vermoeden, de zwavel is nog meer afgevlakt. Jammer eigenlijk…. bottelen op 46% zou waarschijnlijk al een klein wonder doen met de smaak.
De afdronk is kort. Citrus, zoete karamel, beetje mouten, opeens een kleine opleving van een spoortje rook. En dan zwakt alles langzaam af.
Voor mij haalt de 10 jaar oude het niet bij de 12 jaar oude. De 10 mist gewoon her en der wat power.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.