Glenturret 2005 Gordon & Macphail

Advertenties

Hey people,

Vandaag bespreken we een whisky die ik een tijd geleden in een proeverij stopte. Een mooie Glenturret die is gebotteld door misschien wel s’werelds bekendste bottelaar.

Een tijd terug mocht ik voor een bedrijf in Limburg een proeverij geven. Super gaaf natuurlijk! Maar de vraag bij elke proeverij is weer…. Welke whisky’s ga ik gebruiken ?

Bij Van Erp dranken zocht ik mijn whisky’s uit en mijn oog viel op deze Glenturret uit waarschijnlijk de bekendste lijn van Gordon and Macphail (G&M)… de connoisseurs choice lijn.

Zoals ik al eerder zei is G&M is waarschijnlijk wel een van de bekendste onafhankelijke bottelaars.

Ze bestaan al meer dan 125 jaar en hebben in die jaren onwijs veel betekend voor de whisky industrie. Het is een echt familiebedrijf wat begon als een klein winkeltje. Ondertussen zijn ze uitgegroeid tot winkelier, groothandel, exporteur, bottelaar, en eigenaar van de benromach distileerdeij.

Het familiebedrijf word op dit moment gerund door de 3de en 4de generatie. Het bedrijf biedt werk aan meer dan 130 mensen uit Elgin. De plaats in schotland waar het bedrijf is gevestigd.

Maar laten we wat dieper in de whisky duiken.

Deze Glenturret is 14 jaar oud en heeft gerijpt in een refill sherry hogshead.
Hij is gedestilleerd in 2005 en gebotteld in 2019 op een vat sterkte van 53,7% ABV.
Uit deze single cask kwamen 305 flessen en de whisky is uiteraard niet bijgekleurd of koud gefilterd.

Op de neus heeft deze whisky warme kruiden, sherry, hout, appel en hij is licht alcoholisch.

Het palet heeft veel meer sherry dan je op de neus verwacht. Verder duidelijk warme appeltaart en rood fruit.

De afdronk heeft hout, peper en specerijen. Water haalt de scherpe randjes weg en geeft het een veel fruitiger geheel. En 2 druppels is dan ook zeker een aanrader.

Laten we eerlijk zijn… echt veel smaken zaten er niet in deze whisky. Hij is niet super complex maar wel goed en lekker.

Een mooi voorbeeld van dat een whisky niet altijd super complex hoeft te zijn om goed te zijn.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *