Het thema vikingen komt vaak terug in whisky. Zeker als je kijkt naar Highland Park maar ook maar zo af en toe komen er ook flesjes buiten Highland Park met een fles op de proppen met het viking thema.

Toen ik in 2020 de serie Vikings aan het kijken was op netflix kwam ik tijdens het scrollen op google een flesje tegen genaamd “Lagertha”. Deze moest ik natuurlijk hebben en gezien de prijs in mijn ogen erg gunstig was voor een 20 jaar oude whisky (€95), duurde het ook niet lang voor de bestelling was afgerond.

Lagertha is de eerste whisky in deze drieluik serie bestaande uit een 20 jaar oude Glenrothes, een 24 jaar oude Auchentoshan en als klap op de vuurpijl een 25 jaar oude Ardbeg. Helaas was zeker voor die laatste het saldo ontoereikend haha. Maar Thijs van Words of Whisky heeft ze alle 3 gedronken dus verwijs ik je even door naar zijn website voor de overige 2 reviews.

The Duchess is het label van de website best of wines en kan je misschien kennen van hun altijd mooie geschilderde labels en bijvoorbeeld de wildlife series. Er zijn namelijk maar 3 whisky’s gebotteld in deze shieldmaiden’s serie.

De whisky kwam in een mooie luxe box wat hem zeker wat extra charme gaf elke keer tijdens het openen. En ik weet de eerste keer openen nog zeeeer goed.

Mijn eerste glas van deze whisky stond mij namelijk ontzettend tegen. Maar echt ontzettend tegen… het was een bak hout en ik proefde alleen maar onwijs veel peper. Het was gewoon echt niet lekker.

De fles even weggezet en later nog eens geprobeerd. Nee…. Helaas. Dit is echt niet best. Zelfs met druppels water was deze whisky niet te redden. De fles belande daarom dus heel lang achter in de kast. En dan bedoel ik echt een half jaar zeker. Of misschien zelfs wel langer.

We gingen verhuizen naar een ander huis en alles werd ingepakt. Verbouwen voor 3 maanden. Noem het maar op.

Uiteindelijk woonde we in ons nieuwe huis en ik besloot om er weer eens een glaasje van te nemen. Huh. Wow wacht even. Is dit dezelfde whisky ? De whisky was door het zuurstof en tijd in de fles onwijs veranderd en het was opeens een heerlijke whisky geworden.

Op 25.11.2020 kocht ik deze fles en op 26.01.2022 schreef ik mijn proefnotitie pas.

Voor mij was dit het bewijs dat sommige whisky’s gewoon echt de tijd nodig hebben om te openen. Sommige blijkbaar wel net even langer dan andere want deze whisky werd pas echt genieten nadat de helft al bijna op was.

De whisky heeft gerijpt in een bourbon hogshead voor 20 jaar en is gebotteld op een vatsterkte van 52.8%. Uit deze single cask kwamen uiteindelijk 355 flessen.

Op de neus geuren van boterkoek, romig, vettig, citroen, koekjes, vanille en frisse menthol. Ook granny smith appels, hooi, wasverzachter en fruit salade.

Het palet is romig, olieachtig en met een vettig mondgevoel. Appels, vanille, kruidig, honing, hout, mout en ongebakken appeltaart.

De afdronk is kruidig. Veel appels, citroen, honing en vanille en met een juiste hoeveelheid eikenhout.

glenrothes 20 year old, 1996
Geef het tijd en je eindigt met iets prachtigs. Wees ongeduldig en je blijft met een verbrande tong achter…
8.7

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

2 gedachten over “Glenrothes 1996, The Duchess

  1. Erik Koopen zegt:

    Goedemiddag, wat ik mij afvraag of er nog iets terug te vinden was van het overheersende hout en peper.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *