Glenglassaugh 12, Caol Ila 12 Glaschu

Van de releases van Glaschu heb ik er al veel mogen proeven. Ik kan zelfs zeggen dat ik haast up to date ben met hun releases.

Bijna…

Het afgelopen jaar kwamen er namelijk aardig wat releases uit en heb ik niet alles kunnen proeven.

Vandaag 2 bottelingen die ergens begin dit jaar ongeveer zijn uitgekomen.

Beide 12 jaar oud. Maar allebei compleet verschillende distilleerderijen.

Glenglassaugh een whisky waar ik vorig jaar best een beetje verliefd op ben geworden tijdens een Glenglassaugh event. Glenglassaugh ligt op de rand van de speyside en de highlands en valt net onder regio de highlands. De distilleerderij ligt echt direct aan de zee en glenglassaugh noemt hun whisky dan ook the coastal highland single malt.

De mannen van Glaschu vonden een vat Glaschu wat na het destilleren in 2011 meteen in een first fill tawny port vat is gegaan en daar 12 jaar lang in heeft liggen pruttelen. Fully matured dus !

Zoals altijd bij Glaschu, gebotteld op 50% en niet koud gefilterd of bijgekleurd.

Op de neus geuren van nootmuskaat, kaneelbroodjes, frambozenjam,gember, witte peper, cederhout, kiwi, en een beetje steenfruit.

Het palet heeft een zoete start met zachte port invloeden. Donkere bessen, pruimenmoes, framboos, zwarte peper, nootmuskaat, gember, gedroogde vruchten en donker fruit.

De afdronk is lang, verwarmend, prikkelend op de tong van de peper en een lichte bitterheid van hout. Frambozen, donkere plakkerige jam, portsaus en gekarameliseerde peer komen nog voorbij in de afdronk.

glenglassaugh
first fill port
De whisky is Zoet en plakkerig maar toch kruidig en stevig. Vergis je hierin niet.
8.5

Door naar de complete andere kant van het land. Islay. Voor de grap even opgezocht: de distilleerderijen zijn een werkdag rijden van elkaar vandaan en in totaal zo’n 366 kilometer van elkaar verwijderd.

De Caol Ila heeft een finish gehad in first fill ruby port barrique voor slechts 3 a 4 maanden. In deze tijd heeft het vat toch serieus werk geleverd.

De neus is ziltig met gerookte ham, barbecue saus, gerookte kersen, donker fruit, jam, citrus, portsaus en cranberry’s.

Het palet heeft zoete port, rook, donkere jam, bramen, vijgen en nootmuskaat.

De afdronk is lang en rokerig. Ziltig met nootmuskaat, donker fruit en rood fruit.

caol ila
first fill port
Een whisky voor de echte zoetekauw ! Die uiteraard ook een schep rook/turf kan waarderen.
8.6

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *