Van de releases van Glaschu heb ik er al veel mogen proeven. Ik kan zelfs zeggen dat ik haast up to date ben met hun releases.
Bijna…
Het afgelopen jaar kwamen er namelijk aardig wat releases uit en heb ik niet alles kunnen proeven.
Vandaag 2 bottelingen die ergens begin dit jaar ongeveer zijn uitgekomen.
Beide 12 jaar oud. Maar allebei compleet verschillende distilleerderijen.
Glenglassaugh een whisky waar ik vorig jaar best een beetje verliefd op ben geworden tijdens een Glenglassaugh event. Glenglassaugh ligt op de rand van de speyside en de highlands en valt net onder regio de highlands. De distilleerderij ligt echt direct aan de zee en glenglassaugh noemt hun whisky dan ook the coastal highland single malt.
De mannen van Glaschu vonden een vat Glaschu wat na het destilleren in 2011 meteen in een first fill tawny port vat is gegaan en daar 12 jaar lang in heeft liggen pruttelen. Fully matured dus !
Zoals altijd bij Glaschu, gebotteld op 50% en niet koud gefilterd of bijgekleurd.
Op de neus geuren van nootmuskaat, kaneelbroodjes, frambozenjam,gember, witte peper, cederhout, kiwi, en een beetje steenfruit.
Het palet heeft een zoete start met zachte port invloeden. Donkere bessen, pruimenmoes, framboos, zwarte peper, nootmuskaat, gember, gedroogde vruchten en donker fruit.
De afdronk is lang, verwarmend, prikkelend op de tong van de peper en een lichte bitterheid van hout. Frambozen, donkere plakkerige jam, portsaus en gekarameliseerde peer komen nog voorbij in de afdronk.
Door naar de complete andere kant van het land. Islay. Voor de grap even opgezocht: de distilleerderijen zijn een werkdag rijden van elkaar vandaan en in totaal zo’n 366 kilometer van elkaar verwijderd.
De Caol Ila heeft een finish gehad in first fill ruby port barrique voor slechts 3 a 4 maanden. In deze tijd heeft het vat toch serieus werk geleverd.
De neus is ziltig met gerookte ham, barbecue saus, gerookte kersen, donker fruit, jam, citrus, portsaus en cranberry’s.
Het palet heeft zoete port, rook, donkere jam, bramen, vijgen en nootmuskaat.
De afdronk is lang en rokerig. Ziltig met nootmuskaat, donker fruit en rood fruit.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.