Een tijdje geleden sprak ik af met Nathan, de brand ambassador van Glendronach, om te lunchen. We bespraken de nieuwe ins en outs in de whisky wereld en vooral al het nieuws rond Glenglassaugh, Benriach en Glendronach. En het zal waarschijnlijk niemand ontgaan zijn… Glendronach krijgt een nieuw jasje !
De uitstraling wordt wat luxer en de meningen zijn zoals altijd weer heerlijk verdeeld.
Vandaag bespreken we de Glendronach peated die nu Glendronach een nieuwe weg is ingeslagen wel uit het assortiment lijkt te gaan…
Als ik namelijk op de website kijk dan zie ik dat de Glendronach peated is verhuisd naar het archief.
Maar na wat navraag aan Nathan blijkt dit niet waar te zijn. Het oude model is inderdaad naar het archief gegaan maar er komt zeker een nieuwe peated variant met gepast nieuw jasje. Die komt alleen later in het jaar.
De peated variant was een ode aan James Allardice. De oprichter van Glendronach. Peat werd vroeger nagenoeg altijd gebruikt om de mouten te drogen dus zodoende maakte men bij Glendronach een peated variant ter ere van de oprichter. Bij Glendronach wordt echter erg weinig peated spirjt gemaakt. Dit stoken ze namelijk slechts zo’n 6 weken per jaar.
Glendronach gebruikte tot 2005 nog kolen om hun ketels te verwarmen en was hiermee de laatste distilleerderij in Schotland die deze manier nog gebruikte.
De whisky heeft gerijpt op bourbon, oloroso en PX sherry vaten en is gebotteld op 46%. Het heeft een PPM gehalte van 25.
Op de neus veel “peaty-er” dan ik had verwacht. Het is zelfs bijna een beetje viezig te noemen. Benzine, plastic, een vuilniszak in de zon, turf, rot hout, druiven schillen, graan, kippenvoer, schapenwol, onrijpe peren en een vleugje haring met augurk.
Het palet heeft turf, rook, zwarte peper, vanille, hout en is een beetje assig. Ook wat gember em honing komen in het palet voorbij.
De afdronk heeft hout, rook, een smeulend kampvuur, as en gerookt fruit.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.