Als whisky schrijver mag ik vaak hele mooie dingen proeven, zo ook vandaag weer.
Ik kreeg de uitnodiging om bij een diner van glendronach te zijn in Amsterdam om daar onder andere de nieuwste grandeur te drinken. Batch 12… een 29 jaar oude glendronach onder leiding van brand ambassador Nathan de bruin.
En zo reisde ik dus af naar de prinsengracht in Amsterdam om op een bijzondere locatie te genieten van goed eten, gezellig volk en prachtige whisky’s.

De grandeur is misschien wel de absolute top lijn van glendronach. Sinds 2010 komt er elk jaar een grandeur uit en dat is onder whisky liefhebbers een graag geziene release. Ik moet eerlijk toegeven dat dit mijn eerste grandeur is… maar deze 29 jaar oude wordt her en der de beste tot nu toe genoemd. Zeker geen slechte start dus!
Glendronach is geliefd onder liefhebbers en toch was dit voor mij een eerste keer. Ook van de core range whisky’s. We kregen ze allemaal te proeven maar van de core range wist de 18 mij het meest te raken. Wow wow wow! Wat een fijne whisky is dat zeg. Misschien maak ik daar ook ooit nog een review van maar laten we ons nu focussen op de grandeur batch 12.

De grandeur komt in een mooie luxe houten kist en de whisky zit in een mooie statige fles. Eentje die met recht de aandacht trekt in de gemiddelde whisky kast maar er toch elegant uitziet.
De whisky heeft 29 jaar gerijpt in een oloroso sherry vat en er zijn 2940 flessen beschikbaar. De whisky is gebotteld op 49.2% ABV cask strength.
Op de neus geuren van warm leer, geschaafde appel met kaneel, ananas, sigaretten tabak en houtschaafsel. Ook potloden, verse honing, gedroogde sinaasappels, sherry, praline, vijgen en balsamico.
Het palet heeft veel sherry, melk chocolade, sigaren, sigarenkistjes, potloodslijpsel en donkere jam. Verder smaken van roomboter, rozijnen, bacon, vijgen, donker rijp fruit en een klein beetje peper.
De afdronk is medium lang met zwarte peper, jam, marmelade, sinaasappelschillen, sherry en sigarenbladeren.
Wauw! Echt wauw! Wat een whisky. Zo goed dat hij meteen in de top 10 is beland !
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.
