Vandaag bespreken we een whisky van Glencadam. Een van de zachtere highland whisky’s in mijn ogen. Vandaar dat de combinatie met een PX vat wel erg interessant is. Een zachte spirit met een toch wel stevige sherry wijn… ik ben benieuwd hoe dat uitpakt !
Glencadam bestaat al bijna 200 jaar maar krijgt nu pas een redelijke fanbase. Sinds 2003 is het in handen van Angus Dundee Distillers die ook eigenaar zijn van de Tomintoul distilleerderij. In 2025 zal de distilleerderij ook voor het eerst een bezoekerscentrum hebben die nu wordt gebouwd. Zo zullen nog meer mensen kennis maken met Glencadam die in 2025 dus 200 jaar bestaat.
De zwanenhals van de ketels die naar de condensator lopen 15 graden omhoog in plaats van naar benden bij Glencadam. Zo wordt de reflux maximaal gestimuleerd en heeft Glencadam van zichzelf dus al een bijzonder bloemig en fruitig distillaat.
In 2021 heeft Glencadam ook een waterrad opnieuw laten plaatsen in de distilleerderij. Het oude waterwiel was in verval geraakt doordat het niet meer gebruikt werd. Nu na meer dan 120 jaar is dit weer in ere hersteld en tevens in gebruik. Hierdoor is Glencadam de enige distilleerderij met een intern waterrad die de energievoorziening op zich neemt in Schotland.

De Reserva series van Glencadam zijn NAS whisky’s waar een mix van verschillende leeftijden in zitten. De exacte leeftijden zijn niet bekend. Een finish in de reserva series is tussen de 18 en 24 maanden.
De whisky is gebotteld op 46% en is niet bijgekleurd of koud gefilterd.
Een flesje kost je zo’n €45/€50.
Op de neus geuren van plakkerige siroop, bramen jam, aardbeien jam, zoetstof, sinaasappelsnippers en winegums. Vooral paarse winegums. Verder wat romigs, rabarber en maraschino kersen.
Het palet heeft vanille, PX, siroop, zoetstof, kruidnagel, witte peper, eikenhout en een mooi vol en dik mondgevoel. Hier ook winegums en rode vruchten jam.
De afdronk heeft sinaasappel schillen, eikenhout, siroop, een lichte bitter een een klein zuurtje ook. Wederom winegums, rode vruchten jam en zwarte peper.
Bedankt voor het lezen.
Cheers
Robbert.