Vandaag bespreken we een whisky van Glencadam. Een van de zachtere highland whisky’s in mijn ogen. Vandaar dat de combinatie met een PX vat wel erg interessant is. Een zachte spirit met een toch wel stevige sherry wijn… ik ben benieuwd hoe dat uitpakt !

Glencadam bestaat al bijna 200 jaar maar krijgt nu pas een redelijke fanbase. Sinds 2003 is het in handen van Angus Dundee Distillers die ook eigenaar zijn van de Tomintoul distilleerderij. In 2025 zal de distilleerderij ook voor het eerst een bezoekerscentrum hebben die nu wordt gebouwd. Zo zullen nog meer mensen kennis maken met Glencadam die in 2025 dus 200 jaar bestaat.

De zwanenhals van de ketels die naar de condensator lopen 15 graden omhoog in plaats van naar benden bij Glencadam. Zo wordt de reflux maximaal gestimuleerd en heeft Glencadam van zichzelf dus al een bijzonder bloemig en fruitig distillaat.

In 2021 heeft Glencadam ook een waterrad opnieuw laten plaatsen in de distilleerderij. Het oude waterwiel was in verval geraakt doordat het niet meer gebruikt werd. Nu na meer dan 120 jaar is dit weer in ere hersteld en tevens in gebruik. Hierdoor is Glencadam de enige distilleerderij met een intern waterrad die de energievoorziening op zich neemt in Schotland.

De Reserva series van Glencadam zijn NAS whisky’s waar een mix van verschillende leeftijden in zitten. De exacte leeftijden zijn niet bekend. Een finish in de reserva series is tussen de 18 en 24 maanden.

De whisky is gebotteld op 46% en is niet bijgekleurd of koud gefilterd.

Een flesje kost je zo’n €45/€50.

Op de neus geuren van plakkerige siroop, bramen jam, aardbeien jam, zoetstof, sinaasappelsnippers en winegums. Vooral paarse winegums. Verder wat romigs, rabarber en maraschino kersen.

Het palet heeft vanille, PX, siroop, zoetstof, kruidnagel, witte peper, eikenhout en een mooi vol en dik mondgevoel. Hier ook winegums en rode vruchten jam.

De afdronk heeft sinaasappel schillen, eikenhout, siroop, een lichte bitter een een klein zuurtje ook. Wederom winegums, rode vruchten jam en zwarte peper.

glencadam reserva px
Een whisky voor de zoetekauw. 
Wow wat is deze whisky zoet zeg ! Maar zeker niet vervelend. 
De bitterheid in de afdronk is me net iets teveel om het 85 punten te geven.
Maar dit wordt zeker een whisky die ik graag erbij zal pakken
8.4

Bedankt voor het lezen.

Cheers

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *