De Glenallachie distilleerderij is een van de jongere distilleerderijen in de Speyside en was een belangrijk onderdeel van de blends van Pernod Ricard. Nu Billy Walker er met de scepter zwaait een distilleerderij met een grote fanbase.

Vandaag checken we de eerste batch van de Glenallachie 10 jaar oud. Een whisky die pas wordt gemaakt sinds 2018 !

Want toen Billy Walker binnen kwam veranderde alles drastisch bij Glenallachie. Voor 2018 werd eigenlijk praktisch alles gebruikt voor blends of konden vaten worden gekocht/gebotteld door onafhankelijke bottelaars. En sinds 2018 is er dus een core range beschikbaar waaronder deze 10 jaar oude whisky.

In 2019 opende ze hun bezoekerscentrum en in 2024 gaven ze hun whisky’s een (in mijn ogen vreselijke) rebranding. Dus daar zullen we verder geen woorden aan vuil maken.

Een ding is zeker…. Sinds Billy aan het roer staat zijn er drastische veranderingen gekomen bij de Glenallachie. In positieve zin uiteraard.

De whisky is gebotteld op een vat sterkte van 57.1%. De whisky heeft gerijpt op Amerikaanse en nieuwe eiken vaten. Maar ook op PX en oloroso vaten. Hoeveel flessen er gebotteld zijn is onbekend maar ik vermoed dat het er aardig wat zijn.

Op de neus geuren van mout, nootmuskaat, sherry, chocolade sultana, vanille, appel, mango, perzik en eucalyptus. Ook zou ik willen zeggen dat er ook een geparfumeerde bloemen lucht in zit en ook zeker flink wat alcohol.

Het palet is veel fruitiger dan ik had verwacht van de neus. Smaken van perzik snoepjes, zuurtjes, appels, mandarijn, tropisch fruit, bourbon, veel hout, honing, zwarte thee en melk chocolade.

De afdronk heeft heel veel hout. Veel hout tanninnes en daardoor flink bitter. Hier weer wat sherry invloeden.

glenallachie 10 year old
batch 1
Ik denk dat deze whisky best wel wat druppels water kan gebruiken om zich mooier te openen. 
Helaas geeft mijn 2cl sample hier geen ruimte voor.
8.5

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *