Glen moray 12 year old

Hey people!

Tussen al het single cask en cask strength geweld wat je als whisky liefhebber drinkt is het soms heel leuk en soms ook erg fijn om eens terug te gaan naar de basis. Naar de zogenoemde “core range” van een whisky merk.

En dat gaan we dan ook doen vandaag! We gaan terug naar de basis en duiken samen in de glen moray 12.

De glen moray distilleerderij ligt boven in de speyside bij het dorpje Elgin. De distilleerderij is in 1815 gebouwd maar niet als whisky distilleerderij. Van origine was het namelijk een bierbrouwerij genaamd west brewery.

In 1897 is die bierbrouwerij omgebouwd tot de glen moray distilleerderij en is het merk glen moray geboren. Erg lang hebben ze er niet van kunnen genieten want 13 jaar later in 1910 werd de distilleerderij alweer gesloten. In de daar op volgende jaren is de distilleerderij meerdere keren gesloten en geopend.

Totdat in 1923 glenmorangie alles opkocht en de distilleerderij weer opende. Sindsdien is de distilleerderij niet meer gesloten geweest. in 2008 is alles verkocht aan het franse La Martiniquaise.

Bij glen moray worden voornamelijk ex bourbon vaten gebruikt. Dit zijn vaten van makers mark en heaven hill. Maar ook sherry vaten staan hoog op de lijst.

De glen moray 12 rijpt volledig op Amerikaanse eiken vaten en is onderdeel van de heritage range. Dit is een serie met daarin glen moray whisky’s tussen de 10 en 21 jaar oud met verschillende finishes of gewoon compleet op first fill bourbon gerijpt. Hierin kan je mooi ontdekken hoe toegankelijk en gangbaar de glen moray whisky’s zijn.

Naast dat glen moray onder eigen naam veel bottelt wordt er ook een groot deel van hun whisky gebruikt in de blends van highland queen.

Maar hoe smaakt de 12 jaar oude glen moray nou eigenlijk?

De neus opent met cacao en gekonfijte sinaasappelschijfjes met chocolade, je weet wel… van die sinas snippers. Verder appeltaart, toffee en gras.

Bij de eerste slok merk je meteen lichtelijk wat citrus en gekarameliseerde appel. Als we meer de diepgang in gaan krijgen we smaken van koetjesrepen, karamel, honing, en toch ook een heel klein zweempje van een wat aardse smaak.

De afdronk is kort en heeft een beetje bourbon invloeden, peper, hout en cacao.

Al met al echt geen verkeerde whisky. En dat ook nog eens voor een kleine prijs!

Dit is een lekkere whisky om te drinken tijdens een tv programma of een film. Gewoon lekker makkelijk en een easy sipper met duidelijke smaken.

De glen moray haal je natuurlijk hier .

Bedankt voor het lezen,

Cheers!

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *