Hey people,
Ik was laatst in Pijnacker bij slijterij de helm vanwege hun whisky festival. Een leuk en knus whisky festival wat midden in hun winkel word gehouden. Mocht je dus in de buurt van Pijnacker wonen is dat zeker een aanrader.
Bij de helm viel mijn oog op een kruikje die apart stond op een tafel en niet in de schappen. Ik ben groot Douglas Laing fan en herkende de vorm meteen. Dit was een whisky uit de premier barrel serie. Ik had er nog nooit een in het echt gezien in de winkel en de kruikjes zijn een stuk groter dan ik me had voorgesteld.
Uiteraard ging aan het eind van de avond het kruikje mee naar huis. Want die konden we natuurlijk niet zo zielig alleen laten staan in de winkel….
Wat mij meteen opviel was het alcoholpercentage. Deze is 46% en daardoor vroeg ik me dus meteen af… wat is nou eigenlijk het verschil tussen de premier barrel en de provenance serie. Want beide worden blijkbaar altijd op 46% gebotteld. Deze vraag heb ik dan ook meteen doorgezet naar Douglas Laing en ik kreeg al vrij snel een antwoord terug:
Bedankt voor uw vraag en het is een goede vraag! Bij Douglas Laing willen we onze whisky zo natuurlijk mogelijk houden, daarom gebruiken wij geen kleurstof of koude filtratie en zouden we sowieso nooit onder de 46% bottelen – dus je hebt gelijk, Provenance en Premier Barrel worden gebotteld met hetzelfde alcoholgehalte. Premier Barrel biedt echter een iets leukere, maar iets minder gedetailleerde proefnotitie en minder informatie met betrekking tot de gedistilleerde/gebottelde datum. Dit komt omdat het meer gericht is op een cadeau-gevende Whisky-consument. Provenance deelt daarentegen veel aanvullende informatie waarvan we weten dat de whiskykenner dit op prijs stelt. We geloven dat beide uitstekende whisky’s bieden en elk exemplaar van beide wordt eerst uitgeprobeerd en goedgekeurd door een lid van de Douglas Laing-familie.
Een heel duidelijk antwoord vanuit Douglas Laing wat meteen alle antwoorden geeft die we zochten.
Laten we dan ook maar meteen snel door gaan met de whisky.
Die is dus zoals eerder gezegd gebotteld op 46%. Niet bijgekleurd en niet koud gefilterd. De brand ambassador Valentijn gaf mij wel nog de volgende tip over deze kruikjes:
De kruikjes zijn niet heel goed om lang te bewaren. Het aardewerk kan wat poreus zijn en als de lak dun wordt verliest de fles met enkele jaren helaas inhoud.
Nou vind ik dat niet erg want ik zeg altijd maar…. Whisky is gemaakt om gedronken te worden. En dat vind dit kruikje blijkbaar ook. Dus hop! Die kurk er af. En genieten.
Daar is het tenslotte voor bedoeld.
Op de neus heeft de whisky geuren van schotse fudge, citroen, honing, groene bladeren en zwarte thee bladeren. Ook gedroogde abrikozen, kersen, granen, banaan en een beetje geroosterde tonen en de whisky is fruitig.
Op het palet citrus, waterige vanille, zwarte peper, hout en een vettig mondgevoel. Ook is de whisky bloemig en heeft hij smaken van peer, zoet fruit en wat geroosterde tonen.
De afdronk heeft hout tannines, peper, bloemetjes, citrus en fruit.
Ik heb er net iets meer dan €60 voor betaald en ben zelf altijd wel een beetje fan van glen garioch. Zeker de oude style. Maar de nieuwe glen garioch’s zijn ook altijd leuk. Vandaar dat de kruik ook mee naar huis ging.
Al met al een mooie whisky die zeker opvalt tussen je normale flessen.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert