Ik mag altijd graag wat oudere flessen kopen. Ik ben zelf gek van oude blends uit de jaren 60 / 70 / 80 maar ook single malts uit vervlogen tijden probeer ik vaak op de kop te tikken.

Toen ik bij van Erp dranken tijdens een bezoek wat oude glen deveron’s tegen kwam was ik dan ook snel verkocht.

Glen deveron is bij de meeste onafhankelijke bottelaar drinkers misschien beter bekend als macduff. Ik heb me eigenlijk altijd afgevraagd waarom de distilleerderij macduff heet en de whisky glen deveron. Nou bestaat dit wel vaker zoals bijvoorbeeld de knockdhu distilleerderij die ancnoc whisky maakt. Maar dit is om verwarring met Knockando te voorkomen.

Maar waarom de macduff distilleerderij glen deveron maakt snapte ik niet. En na enig speurwerk hun zelf ook niet haha. De naam van de distilleerderij schijnt door de jaren heen nogal gewisseld te zijn van glen deveron naar macduff en weer terug.

Op dit moment wordt macduff gebruikt door onafhankelijke bottelaars en glen deveron / the deveron door de officiële distilleerderij bottelingen.

De whisky die we vandaag checken is slechts 5 jaar oud en een import uit Italië. De italianen schijnen nogal verzot te zijn op jonge whisky’s dus werd er veel 5 en 8 jaar oude glen deverons naar Italië geëxporteerd.

Bij van erp hebben ze op dit moment de volgende jaartallen in de collectie voor €100 per stuk. 1986, 1987 en 1991.

Normaliter zou ik natuurlijk 1991 kiezen vanwege dat het mijn geboortejaar is. Maarja…. voor hetzelfde bedrag iets uit 1986… doe dat dan maar haha.

De whisky is gebotteld op 40% ABV en niet bekend maar ik vermoed ook bijgekleurd en koud gefilterd.

De neus heeft geuren van vanille, custard cake, oude stoffige boeken, kaarsvet en een oude leren jas. Ook nat hout, amandelschaaf, citroen sorbet ijs, ananas en groene appel.

Het palet heeft melk chocolade, citroen, een lichte kruidige toets en wat fruitigs.

De afdronk heeft cacaopoeder, citroen, hout, perzik, sigarenkistjes maar het is toch een beetje een korte afdronk.

Ik ben toch altijd een beetje fan van macduff van onafhankelijke bottelaars. Dit is ook een prima whisky maar het blijft natuurlijk wel “slechts” 40% en dat merk je.

Ach… gelukkig heb ik nog een 12 jaar oude uit 1978 in de kast staan. Misschien ook maar eens opentrekken.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert

Glen deveron 1986
8.4
Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *