Van de week hadden we het over de Fontagard DMGR 9918-11. Een special edition gerijpt op cognac en margaux bordeux vaten. Vandaag kijken we naar de CGNC. Een whisky gerijpt op cognac vaten en vaten die op dezelfde manier gebrand zijn als bourbon vaten… een nogal vreemde omschrijving als je het mij vraagt. Of het nieuw frans eiken is is onbekend.
Een whisky waarbij ik meteen dat campbeltown gevoel kreeg. Ruik ik nou een beetje funky tonen? Boerderij geuren ? Oude kaas…?
Fontagard is een familiebedrijf die al 4 generaties distilleren in de cognac streek. Sinds 1878 word er al gestookt en de gewassen verbouwd op deze plaats in het pittoreske dorpje Fontagard.
Nu zijn ze naast cognac ook whisky gaan stoken. De whisky wordt dus gemaakt in stills die eigenlijk gemaakt zijn om cognac in te maken. Ze verbouwen alles zelf en komen nu met hun eerste reeks whisky’s tussen de 3 en 4 jaar oud. Waaronder dus een aantal speciale gelimiteerde uitgaves.
De variant die we hier vandaag bespreken valt onder de core range en is dus goed verkrijgbaar.
De whisky wordt gebotteld op 44% abv en is non chill filtered en niet bijgekleurd.
De adviesprijs ligt zo rond de €50/€55.
Op de neus geuren van graan, honing en een beetje boerderij geuren. natte kiezels, meloen, zoete tabak, steenfruit en vanille.
Het palet heeft zoethout, vanille en zoete slagroom. Ook honing, tutti frutti, granen en gerijpte oude kaas. Ook dat boerderij profiel proef je mooi in het palet.
De afdronk is medium lang en hier komt het cognac vat het beste naar voren. Naast duidelijke cognac smaken verder ook hout, kaneel, geel fruit, citroen en wat mineraligs.
Al met al volgens mij dus echt een knappe whisky in je glas voor dat geld. Hierdoor ben ik wel echt benieuwd naar andere releases van Fontagard.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.