Vandaag bespreken we de 8 jaar oude rye whisky van Filliers. De belgische knipoog naar de rye whisky’s uit de Verenigde Staten en Canada nu rye whisky steeds meer een opmars maakt.

Gemaakt van 100% rogge en in dit geval 8 jaar gerijpt in nieuwe Amerikaanse eiken vaten.

Ik ben niet de allergrootste rye liefhebber. Zeker niet als het 100% rye is dus dat maakt me wel nieuwsgierig…. Hoe hebben onze zuiderburen het ervan af gebracht met hun 8 jaar oude rye whisky.

In 1869 heeft Karel Lodewijk Filliers zijn bedrijf opgericht in het Belgische plaatsje Deinze, een plaatsje vlakbij Gent. Het bedrijf was toen nog gericht op het verbouwen van granen. Het overschot aan granen werd als landbouwstokerij verstookt. In 1880 kwam de vergunning tot stand voor de ‘jeneverbranderij’ en werd de Filliers Distilleerderij geboren.

Sinds die tijd wordt er in de stokerij gewerkt met de traditionele koperen stookketels. De recepten zijn vandaag de dag nog steeds een familiegeheim (op dit moment staat de 6de generatie aan het roer) dat wordt doorgegeven aan iedere volgende generatie die in het bedrijf komt.

In 2019 bracht Filliers hun eerste single malt whisky op de markt van 10 jaar oud, in 2023 kwam de filliers rye whisky.

Op de neus meteen dat typische filliers geurtje, zwarte peper, toch ook iets wat me doet denken aan bourbon, kruidnagel, jeneverbes, basterdsuiker en grapefruit.

Het palet heeft synthetische vanille, kruidnagel, kaneelstokjes, zeezout karamel fudge, oud verband, zwarte peper korrels en jeneverbes.

De afdronk is lang, verwarmend en droog. De whisky is prikkelend op de tong met smaken van jeneverbes en koriander in de afdronk.

Filliers 8 year old rye whisky
Ik vind hem leuk. Leuk voor de afwisseling en zeker niet vervelend om er een flesje van in de kast te hebben. Echter blijf ik op een of andere manier wel erg aan een bourbon denken tijdens het drinken.
8.3

bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *