Vandaag bespreken we de 8 jaar oude rye whisky van Filliers. De belgische knipoog naar de rye whisky’s uit de Verenigde Staten en Canada nu rye whisky steeds meer een opmars maakt.
Gemaakt van 100% rogge en in dit geval 8 jaar gerijpt in nieuwe Amerikaanse eiken vaten.
Ik ben niet de allergrootste rye liefhebber. Zeker niet als het 100% rye is dus dat maakt me wel nieuwsgierig…. Hoe hebben onze zuiderburen het ervan af gebracht met hun 8 jaar oude rye whisky.
In 1869 heeft Karel Lodewijk Filliers zijn bedrijf opgericht in het Belgische plaatsje Deinze, een plaatsje vlakbij Gent. Het bedrijf was toen nog gericht op het verbouwen van granen. Het overschot aan granen werd als landbouwstokerij verstookt. In 1880 kwam de vergunning tot stand voor de ‘jeneverbranderij’ en werd de Filliers Distilleerderij geboren.
Sinds die tijd wordt er in de stokerij gewerkt met de traditionele koperen stookketels. De recepten zijn vandaag de dag nog steeds een familiegeheim (op dit moment staat de 6de generatie aan het roer) dat wordt doorgegeven aan iedere volgende generatie die in het bedrijf komt.
In 2019 bracht Filliers hun eerste single malt whisky op de markt van 10 jaar oud, in 2023 kwam de filliers rye whisky.
Op de neus meteen dat typische filliers geurtje, zwarte peper, toch ook iets wat me doet denken aan bourbon, kruidnagel, jeneverbes, basterdsuiker en grapefruit.
Het palet heeft synthetische vanille, kruidnagel, kaneelstokjes, zeezout karamel fudge, oud verband, zwarte peper korrels en jeneverbes.
De afdronk is lang, verwarmend en droog. De whisky is prikkelend op de tong met smaken van jeneverbes en koriander in de afdronk.
bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.