Fettercairn en ik hebben geen goeie start gehad. Mijn eerste Fettercairn was er een gebotteld door SMWS en gebotteld op 68%. Ik vond deze zelfs met water alles behalve aantrekkelijk en heb toen Fettercairn even opzij geschoven.
Toch vind ik het design van de Fettercairn flessen wel gaaf. Dus misschien maar gewoon eens beginnen bij het begin. Bij de core range.
Dus vandaag in de rebound. Een review van de Fettercairn 12.
Fettercairn is hoofdzakelijk een blend filler van de huidige eigenaren Whyte & Mackay. Slechts 4 a 5% wordt gebotteld als single malt en de rest gaat dus in blends of naar onafhankelijke bottelaars. Zo rond 2018/2019 kwam Fettercairn met een nieuwe look en met een nieuwe core range waaronder deze 12 jaar oude whisky die volledig gerijpt is op bourbon vaten.
Het idee is dat op deze manier het karakter van de distilleerderij goed naar voren komt want bij Fettercairn maken ze naar eigen zeggen “een uitzonderlijk puur distillaat”. Dit komt doordat de koperen hals watergekoeld is. Een zogenaamde “cooling ring.
Ook bij het design van de fles is deze cooling ring meegenomen en de lijnen die in de fles staan representeren het water wat langs de distilleer ketel naar beneden loopt.
Op de neus heeft de whisky geuren van abrikozen, perzik, wine gums, bubblegum en mint/chocolade ijs. Ook fruitcocktail in blik, tropisch fruit, perenijsjes en kaneelkoekjes komen voorbij.
Het palet heeft smaken van licht bittere sinaasappelschillen, witte peper, bitter eikenhout, ontbijtgranen en een cappuccino met Nutella. De whisky heeft een vettig mondgevoel.
De afdronk is een beetje zeepig en kort met peper, hout, nootmuskaat en een beetje synthetische vanille aan het einde.
Dankjewel voor het lezen.
Cheers,
Robbert.