Hey people,

Vandaag bespreken we een leuk en bijzonder flesje. Om meteen maar met de deur in huis te vallen en de tekst op de fles te quoten…. This is not whisky.

Wat is het dan wel ? Technisch gezien is en blijft het een spirit natuurlijk. Maar door het gebruik van ultrasoon / ultrageluid en hout wordt hier een leuk experiment gemaakt !

De mannen van ETOH hebben een op maat gemaakte reactor. Hiermee maken ze “whisky” in slechts enkele dagen inplaats van het lange rijp process wat whisky af moet leggen om whisky te worden.

En ik zeg het nog maar eens. Nee dit is geen echte whisky maar het blijft een spirit drink.

De reactor die Tobias en Aleksander (de breinen achter ETOH spirits) gebruiken heet de “jensen MK 1” en gebruikt 6 verschillende technieken om de spirit snel en optimaal te laten rijpen, waaronder de temperatuur, ultrasoon golven en een hoge hout-vloeistofverhouding.

Voor het uitgebreide verhaal lees dan dit artikel op de site van ETOH.

Maar hoe werkt het nou eigenlijk? Ze doen hun new make in de reactor samen met vat duigen en hout snippers van bijvoorbeeld een oud whisky vat. Maar ook van oude sherry vaten of port. Net wat het eind product moet worden.

Voor de arbejd hebben ze gemouten schotse gerst gebruikt die zwaar geturfd is. Dit is de new make spirit geworden. De spirit gaat in de reactor samen met in dit geval vat duigen van een sherry vat. De temperatuur is bij de arbejd 66°C en de ultrasoon golven 20.000 Hz. Na 9 dagen in de reactor is de arbejd klaar en hebben we een eindproduct wat lijkt op een jonge peated whisky van zo’n 3 a 4 jaar oud.

Oke ik moet toegeven. Ik was erg sceptisch in het begin. Want het mooie aan whisky vind ik het verhaal er om heen. Het jaren rijpen op oude vaten totdat het perfect is. Maar ik was wel heel erg nieuwsgierig naar dit product! Ik experimenteer zelf ook graag met hout snippers dus het sprak mij wel aan. Dus we gaan er gewoon voor. Blind er in. Geen vooroordelen!

En eerlijk….. dit is gewoon super lekker!

Een kampvuur op het strand.
Zo zou ik deze omschrijven. 

Qua smaak doet hij mij denken aan de big peat whisky. Of een jonge zwaar geturfde bunnahabhain moine van 4 jaar oud.

Op de neus duidelijk een dikke schep turf! Koffie pads, af en toe lijkt er iets van wax doorheen te komen. Een lichte ziltigheid. En ruik ik nou iets van sherry?

Bij de eerste slok weet je het zeker… hier zitten wat zee invloeden in. Een verkoold stuk hout. Dieper in de smaak zit overduidelijk sherry maar het rokerige overheerst.

De afdronk heeft een licht zuurtje aan het einde en een kleine bitter van het hout helemaal aan het einde. De afdronk is toch wel medium lang te noemen door de dikke rook die nog lang blijft hangen.

Ik vind dit echt een leuk product! Het heeft mij zeer positief verrast en ben hierdoor erg nieuwsgierig geworden naar de rest van het assortiment van ETOH Spirits.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar deze mooie spirit drink ? Dan heb ik voor jullie een kortingscode die je kunt gebruiken bij het afrekenen van een fles arbejd !

Gebruik de code confessions15 voor 15% korting op jouw heerlijke fles arbejd.

Klik hier om jou bestelling te plaatsen.

Bedankt voor het lezen!

Cheers,

Robbert.

Glas van Whisky Essentials
Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

2 gedachten over “ETOH spirits arbejd

 1. boen zegt:

  Ik begrijp dat je er aandacht aan wilt besteden ,maar ik weet niet goed wat ik hiermee moet. De new make wordt kennelijk toegeleverd en het gaat hier met name om het “agen.”
  Het versnellen van het rijpingsproces dus. De Fransen hebben dit ook jarenlang met de cognac gedaan. Met als gevolg dat de liefhebber de cognac niet meer serieus neemt. Heel langzaam gaan de Fransen over op het Schotse model en wordt daarmee de cognac-productie weer inzichtelijk/betrouwbaar. Hopelijk weerstaan de Schotten het inzetten van dit soort versnellers. Als ik een glas Bunnahabhain proef , dan denk ik automatisch weer terug aan mijn bezoek aan de stokerij en alles wat ik daar heb vernomen. De beleving en de historie, dat is waar het bij het proeven van whisky om gaat. Ik moet er niet aan denken dat ik de lucht van de rijpende whisky in de loods van de stokerij moet gaan missen, dus laat deze jongens aub ver weg blijven van het whiskyproces. Als ze dan toch iets willen moderniseren/goedkoper produceren , dan is er misschien een markt voor medicijnen. Dan bestel ik hierbij alvast wat aspirientjes.

  Beantwoorden
  1. confessionsofawhiskyfreak zegt:

   Ik snap je punt heel goed. Maar deze mannen maken geen whisky. Maar doen meer een scheikundig project. Ik vind het wel tof. Maar het zal nooit de charmes van een whisky laten rijpen overnemen natuurlijk. Daar hoeven we niet bang voor te zijn.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *