Hey people!

Vandaag bespreken we een van de hypes van het afgelopen jaar. De super donkere edradours van the ultimate (van wees).

De een na de ander mega donkere edradour vloog je vorig jaar om te oren. Ik hou zelf wel erg van deze sherrybommen maar uiteindelijk had ik zelfs een beetje het gevoel dat er een overkill was aan super donkere en jonge edradours die de grond uit werden gestampt.

Vandaag duiken we in vatnummer 393.

Oke. Ik hou dus echt wel van een flink gesherriede whisky. Des te donkerder is niet altijd des te beter natuurlijk…. maar het ziet er wel gewoon badass uit zo’n super donkere whisky.

Er zijn nogal wat meningsverschillen over deze super donkere whisky’s. De ene zegt nee de kleur komt 100% van het vat, dat was gewoon nog super vers. De ander zegt er zat gewoon nog een laagje sherry in. Daarom heeft het zo’n onwijs donkere kleur.

De enige die daar het antwoord op weet is natuurlijk degene die het vat afvult. Dus who knows! Maar laten we gewoon maar uit gaan van dat er eerlijke mensen in de whisky wereld werken en dat de kleur door het vat komt.

De whisky heeft een alcoholpercentage van 58.6% . Het is een single cask whisky en is niet bijgekleurd of koud filtert.

De neus opent met rozijnen, sherry, cola haribo snoep en kersen verder rood fruit, en hij is licht alcoholisch. Ook smaken van oude pruimen en vanille stokjes.

Het palet start met kruidnagel, kers en gedroogd fruit. Uiteraard een volle bak sherry en in de slok merk je het abv gehalte wel. Hij brand lekker in de keel als je geen water er in doet. Voor mij wel op een fijne maar intense manier. Toch ook wel een ietwat jonge scherpte soms. Verder ook vijgen en iets wat me doet denken aan dadels.

De whisky heeft een droge afdronk en het eikenhout is proefbaar. Hier ook weer duidelijk sherry. En heerlijke kerstkruiden, een kleine bitterheid en wat vijgen.

Ondanks dat ze me uiteindelijk wel de keel uit gingen hangen door een overkill aan donkere edradours moet ik toegeven dat ik dit persoonlijk gewoon een vreselijk lekkere whisky vind! Ik had hem achter in de kast verschoven en was hem een beetje vergeten. Nu een jaar later heeft de whisky niks van zijn kracht en smaak verloren en is het nog steeds een heerlijke sherry beuker!

Bedankt voor het lezen!

Cheers,

Robbert.

De foto’s in die u ziet zijn geschoten door de donkere kamer.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

2 gedachten over “Edradour 2010 cask 393

  1. boen zegt:

    Ik heb nog 2 dichte Ultimate-flessen staan van Edradour vat 241. Ook al zo’n donkere sherry. Ik heb hem ooit geproefd op een club-proeverij in Sint Pancras(NH) en was gelijk onder de indruk van de smaak. Ik zal eens kijken of ik een fles cask 393 kan vinden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *