Hey people,

Vandaag een whisky die we wel als klassieker mogen beschouwen. De 10 jaar oude distilleerderij botteling van edradour. De kleinste distilleerderij van Schotland !

Dyslexie, moeite met lezen of wil je gewoon lekker luisteren ? Klik dan hier.

Mijn vriendin Edith was echt weg van deze fles. Ik denk dat zij toch zeker de helft heeft opgedronken haha. Elke keer als ik een whisky nam savonds en vroeg of ze ook een whisky’tje wilde nam ze altijd deze.

Zelf vond ik de eerste keer dat ik hem opende vrij heftig in zijn pepers en kruidnagel smaken. Nu een jaar later vind ik hem vrij vlak en waterig in het palet en de afdronk.

Duidelijk een whisky die niet te lang open moet blijven staan.

Deze gaat wel ultiem lekker samen met een hele oude kaas. Dat is wel echt genieten !

De distilleerderij is in 1825 door de lokale boeren opgericht. Ze mouten zelf hun eigen gerst, en distilleerden hun eigen whisky. Edradour werd door de jaren heen diverse keren verkocht, maar er is nauwelijks iets veranderd. The Edradour wordt beschouwd als de parel onder de distilleerderijen. In 2002 werd de distilleerderij gekocht door Signatory Vintage Scotch Whisky Co. Ltd. .

Er werken 3 mensen in de distilleerderij en de meeste instrumenten die in de distilleerderij van Edradour staan, dateren nog van de oprichting. Er staan één wash still en één spirit still en een kleine open mash tun en twee kleine washbacks. De drie man die er werken produceren per jaar het aantal liters dat een andere distilleerderij in een week maakt. De whisky wordt dan ook “The hand made malt” genoemd. Voor de bereiding van de malt gebruikt men het water uit een ondergrondse bron, die de naam Moulin draagt. Uit de Edradour burn, die voor het stillhouse langs stroomt, pompt men het koelwater.

De whisky rijpt alleen in sherry vaten. Heeft 10 jaar lang gerijpt en is afgevuld op 40% alcohol. De whisky is koud gefilterd maar niet bijgekleurd.

De whisky je ongeveer tussen de 40 en 50 euro.

Op de neus geuren van honing, toffee, gedroogd fruit en een klein beetje leer. Verder sinaasappel, bloemen parfum, vijgen, kruidnagel en kaneel.

Het palet heeft amandel, sinaasappel, kruidnagel, en roomboter.

De afdronk heeft zwarte peper, is kort en heeft tannines van hout. Ook is hij een beetje waterig. Waarschijnlijk door de 40%.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *