Orkney, Invergordon, Linkwood, Dram Charaidean

Dram Charaidean is de eigen bottel lijn van Cask2Share. Een groep waar je vat aandelen kan kopen waar ik al een tijd lid van ben en met ondertussen meer dan 60 vat aandelen een dure hobby is geworden.

Ik heb al eens eerder een whisky van deze bottelaar beschreven en dat was een uiterst smaakvolle Caol Ila. Vandaag bundel ik 3 whisky’s van deze bottelaar die ik een tijd terug heb gebruikt in een proeverij.

Een 30 jaar oude Invergordon, een 16 jaar oude secret Orkney en een 11 jaar oude Linkwood.

In de blogpost van de Caol Ila heb ik al van alles uitgelegd over Cask2share en over de label style. Zo heeft elke regio zijn eigen kleur. We focussen hier dus echt vandaag op de whisky’s en hun smaken.

De eerste whisky is een 30 jaar oude Invergordon. Grappig is dat op het label 31 jaar oud staat en de klopt bijna. De whisky is namelijk op 5 dagen na 31 jaar oud. Maarja…. Regels zijn regels je kan die 5 dagen er niet bij rekenen als hij niet in het vat heeft gezeten dus de whisky blijft 30 jaar oud. Maar laten we dan maar zeggen dat hij het karakter heeft van een bijna 31 jaar oude en dat het daarom op het label staat.

De whisky is gerijpt in een ex bourbon barrel en gebotteld op 54.3%. Uit het vat kwamen 86 flessen dus ik vermoed dat het hier om een deelvat gaat. Een snelle zoektocht wijst uit dat het inderdaad een deelvat is met Jop Boer, misschien beter bekend van zijn 3006 whisky flessen en tegenwoordig ook de moutmolen !

De prijs van deze Invergordon… €90

Op de neus geuren van lijm, vanille, gedroogde perzik, snoepjes en perenijsjes. Ook parfum, hout, gras en wat fruitigs.

Het palet is zoet en kruidig. Met peper, vanille, en iets wat me doet denken aan marsepein. Appels met kaneel en een mooie droge fruitigheid.

De afdronk is vrij lang en droog en trekt fijn samen in de wangzakken. Hier ook weer zoetigheid van vanille en wat kleine taninnes van het hout.

invergordon 30 YO
Deze whisky heeft echt veel tijd nodig. Het eerste kwartier ruik je alleen maar lijm. Na een half uur komen er wat meer geuren door. Geef dit glas whisky dus minimaal een half uur om te ademen. Minimaal.
8.6

De volgende whisky is een 11 jaar oude Linkwood die heeft gerijpt in een PX quarter cask die 159 flessen op de wereld bracht. De whisky kostte in 2021 €62 en is gebotteld op een vat sterkte van 57.7%.

Op de neus custardcake, vanille, kers, tropisch fruit, een lichte sherry toets. Echt een zoet fruit bommetje. Met een druppel water komt er nog meer fruit omhoog.

Het palet heeft sherry, tropisch fruit en veel power. Verder appel, kersen en peper. Met water krijgt deze whisky een mooiere balans.

De afdronk is medium lang, prikkelend op de tong en verwarmend in de keel. Hij is fruitig met bitter hout, perzik, abrikoos en hij is droog. Met water wordt de afdronk niet beter. Hij wordt korter en heel erg peper gedreven.

linkwood 11 Yo
Een prima Linkwood waar je even bij moet kiezen of je voor de power in het palet gaat zonder water toe te voegen of dat je gaat voor een peper shotje in de afdronk als je wel water toevoegt…
8.6

Ik zal het alvast maar verklappen. Dit is waarschijnlijk de meest vreemde secret Orkney (Highland Park) die ik ooit heb gedronken.

Voor €60 kreeg je een 16 jaar oude Highland Park die heeft gerijpt in een bourboj hogshead en die daar een verassend mooie kleur van heeft gekregen. En waren 107 flesjes beschikbaar en de whisky is gebotteld op 56.9%.

De neus heeft rook, leer, rubber, gedroogde vruchten en bourbon invloeden. Hij is kruidig met geuren van hop, een sigaardoos en een volle vuilniszak die te lang in de zon heeft gelegen… ook is de whisky wat aards te noemen.

Het palet heeft benzine, plastic, rook, zwavel en de whisky is eigenlijk best medicinaal voor een Highland Park.

De afdronk is muf en droog met verbrand plastic, oud stilstaand water en wat aards ook weer.

secret orkney 16Yo
Hele vreemde Highland Park. Ik durf bijna te zeggen dat deze stinkt. Op een vreemde manier! Ik krijg wel zin om na deze whisky me tanden te poetsen.
De afdronk verdient eigenlijk nog lager. Die is echt niet lekker. Maar de whisky in het algemeen verdiend niet veel lager dan 82.
8.2

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *