Douglas Laing’s Double Barrel

Hey people,

In 2021 kwam Douglas Laing met een restyle van hun double barrel serie. Als groot Douglas Laing fan bestelde ik uiteraard snel een fles van allebei de nieuwe varianten bij dramtime.

De rebranding van de double barrels is in mijn ogen uitermate goed gedaan. Het is een mooie statige fles geworden voor een kleine prijs.

Er zijn 2 edities uitgebracht.

Een speyside & lowland variant en een met whisky’s uit de islay en highland regio.

Liever luisteren naar deze blog ? Dat kan! Klik hierboven en geniet van de stem van Max

Wat ik jammer vind is dat er niet zoals bij veel oude varianten van de double barrel’s op staat om welke distilleerderij het gaat.

Maar…. Wie zegt dat het om slechts 2 distilleerderijen gaat…. Dit is echter slechts speculatie omdat de flessen nu nog steeds verkrijgbaar zijn bij de slijters. Dus misschien is het wel een grote oplage van meerdere distilleerderijen uit de bepaalde regio’s.

Tsjah… met zulke vragen kan je natuurlijk maar bij 1 persoon terecht. Dus we bellen even met Valentijn Klop. De brand ambassador van Douglas Laing.

Valentijn vertelde mij dat dit inderdaad een vatting is van 2 distilleerderijen en niet meer.

Bij douglas laing hebben ze er voor gekozen om geen distilleerderijen meer op het etiket te zetten omdat dat mensen op het verkeerde been kan zetten aangezien het toch een blend is met nog een andere distilleerderij.

Als jij als ardbeg liefhebber ardbeg ziet staan en hem daarom koopt kan hij misschien toch tegenvallen als hij bijvoorbeeld met een teaninich is gemixt.

Vandaar dat ze vanaf nu alleen de regio’s er op zetten en geen distilleerderij namen.

Valentijn vertelde ook dat het echt allebei van 1 distilleerderij komt en niet van meerdere zoals ik eerder dacht.

Laten we eens kijken naar de speyside & lowland variant.

Op de neus granig met honing, peer en aardbeienzuurtjes. Ook citroensap, een vleugje grapefruit, gras, appel en wat heide.

Het palet is zacht en licht met cacao, honing, en een vleugje peper.

De afdronk is kort tot medium lang met honing, pepers, vanille en vooral de pepers blijven wat door branden. De whisky is licht bitter en heeft een klein zuurtje.

Al met al een prima blend die wat meer focust op een zachte/zoetige whisky.

Maar hoe doet zijn “grotere” broer het.

De islay & highland variant is net als de speyside & lowland niet bijgekleurd of koud gefilterd. Allebei de whisky’s kosten je ongeveer zo’n €55 in de winkel.

De neus start met rook, zilt, brood en vettige rookworst. Ook een beetje kaarsvet, jodium en zeewier. Vuursteentjes, gezouten karamel, gekarameliseerde appel, vanille en citrus.

Het palet heeft eucalyptus, citrus, rook, kruidnagel en peper en een wat vettig mondgevoel.

De afdronk heeft duidelijk peper en is medicinaal. Zelf een beetje vissig en ziltig! De afdronk is vrij lang dankzij de turf die je het langste bij blijft gepaard met wat hout tannines.

Van de twee zou dit mijn favoriet zijn. Maarja… ik ben dan ook wel erg fan van een beetje turf in mijn glas.

In the end zijn dit beide prima whisky’s voor een knappe prijs.

En ze zien er ook nog eens erg mooi uit met hun mooie vierkante fles.

Dankjewel voor het lezen of luisteren.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *