Ik ben niet super bekend met de special releases van diageo. Af en toe proefde ik eens een expressie op een festival of bij een slijter die toevallig een proeffles had. Sommige schrijvers zoals Noortje & Thijs schrijven elk jaar steevast over de serie. Deze artikels las is dan ook graag en was altijd benieuwd naar de nieuwe whisky’s.
Maar dit jaar kreeg ik de kans om er zelf wat over te schrijven want ik kon alle special releases van 2023 naast elkaar proeven dankzij Herman van der Meij.
Herman nodigde mij uit in leersum voor een evenement dat compleet draaide om de lancering van de nieuwe special releases. Een evenement dat tot in de puntjes was verzorgd en met veel bekende gezichten als schrijvers, influencers en slijters.
Er waren vier kamers en in elke kamer kon de groep waar we in zaten 2 whisky’s proeven. Bij elke whisky zat een heerlijke foodpairing. Een feest om mee te mogen maken.
Wat betreft de serie denk ik dat Thijs van Words of Whisky de spijker op de kop slaat.
As a result, the Special Releases are now a stripped down version of their former selves.
Er wordt zeker af en toe met een scheef oog naar de serie gekeken en dat komt denk ik ook grotendeels door de hoge prijzen van de whisky’s.
Zo zit er een NAS mortlach bij die dus bijna €300 moet kosten. Nou zeggen sommige “leeftijd is maar een getal”. Maar… ik vind hem heftig.
En ondanks dat… blijf ik altijd nieuwsgierig naar de special releases. Zo ook dit jaar waar ik mijn ogen gevestigd had op de roseisle. De eerste single malt van deze distilleerderij.
Laten we dus maar snel naar de whisky’s gaan!
The Singleton of Glendullan 14 year old
55% ABV (CS). Non chill filtered / niet bijgekleurd
Chardonnay de Bourgogne French Oak Finish
€140
De neus opent meteen met de geuren van een hele vette bourgogne chardonnay. Steenfruit, fris, vettig. Ook peren, aloë vera, rode appel en een grassige geur komen je tegemoet.
In het palet vind je gras en hooi, appels, zwarte peper, witte druiven schillen en Provençaalse kruiden.
De afdronk heeft een vleugje zout, wat appel schillen, gras en veel peper.
Deze whisky wist mij meteen te verassen en deed mij realiseren dat ik me eigenlijk te weinig in de singleton whisky’s heb verdiept. k vind de neus geweldig. En zou dit wel de meeste punten geven van deze whisky. Het liefst zou ik zelfs de hele whisky 87 punten geven.
Echter zit er voor mij teveel peper in het palet in de afdronk. Dus in the end….
86 punten
Oke… 86.5 dan.
Talisker
No age statement. 59.7% ABV (CS)
Niet bijgekleurd / non chill filtered
White, Tawny and Ruby Port Finish
€120
Op de neus meteen zeelucht, zilt, pekelvlees, play-doh en krijt. Ook is de geur wat mineraalachtig, gegrilde ananas met kruidnagel en houtrook.
In het palet vind je peper, veel dikke rook, as, verkoold hout, zeezout en geturfde mout. Donker geroosterd brood en hints van tawny port.
In de afdronk zit voor mij pas echt het zoetje van de port vaten. Verder as, peper, rook en eikenhout bitters.
Een talisker volgens het boekje. Zo wil je hem gewoon hebben.
86 punten
Lagavulin 12 year old
56.4% ABV (CS). Niet bijgekleurd / non chill filtered
Don Julio Añejo Tequila Finish
€170
Op de neus geblakerde citroenschil, citroensap, medicinaal, warme macadamia noten, vettig, suikersiroop, witte peper en olijfolie.
Het palet is aards met turfrook, veel citroen, zwarte peper, houtskool, ziltig, vettig, nat hout en laurier.
De afdronk heeft nat hout, veel pepers, laurier en honing.
“Gewoon” een hele goeie Lagavulin klinkt misschien wat oneerbiedig… maar dat is het wel. Gewoon een hele goeie Lagavulin.
85 punten.
Oban 11 year old
58% ABV (CS). Niet bijgekleurd/ non chill filtered
Caribbean Pot Still Rum Cask Finish
€155
onrijpe ananas, onrijpe peer, gemaaid gras, harde bakbananen, gedroogde kruiden en abrikoos. Toch zit er nog iets in waar ik mijn vinger aldoor niet op kan leggen en na een tijd ruiken weet ik het ! De geur doet me denken aan de rum van renegade rum etudes pearls. Die rook erg naar rotte bananen…
Het palet heeft abrikozen snoepjes, veel pepers en ook wat zout. Hout, nootmuskaat en citrus bitters komen ook door in het palet.
De afdronk is kort, houterig en erg peperig.
De oban is bij uitstek mijn minst favoriete whisky van deze serie. Met een goeie plens water wordt hij erg mooi fruitig in de neus. Vers en rijp fruit. Echter verwaterd het palet compleet.
79 punten.
Mortlach
No age statement. 58% ABV (CS)
Niet bijgekleurd / non chill filtered
ex-Kanosuke & Ex-Pinot Noir Finish
€280
De neus heeft donker fruit, sinaasappelsnippers, leer, bruine basterd suiker en overrijp rood fruit. Ook vers geschaafd hout en potlood slijpsel.
Het palet trekt de mond droog. Er zijn veel pepers, galia meloenen en rood fruit. Hij is wat vlezig en heeft rode wijn tannines en de smaak van verse pruimen.
De afdronk is medium lang tot lang met eikenbitters, kruiden , zwarte peper, karamel en aan het einde een vleugje pepermunt.
Een neus waar ik uren aan zou kunnen blijven ruiken. En dat heb ik gedaan ook. Wat een heerlijke neus. Een fijne whisky.
85 punten
Glenkinchie 27 year old
58.3% ABV (CS). Niet bijgekleurd / non chill filtered
Refill American & European oak Barrel & Butt
€400
De neus opent met geuren van heide bloemen, rode appel schillen, vanille, warme appels met kaneel, natte kiezels en eikenhout.
Oef… het palet is agressiever dan de neus doet vermoeden. Het blijft natuurlijk cask strength wat we drinken. Witte peper, vers gemaaid gras, vanille, karamelblokken, houtskool, honing en kamille.
De afdronk heeft vanille, fudge en hout tannines. Ook honing, kamille en rode peper.
De oudste whisky uit de serie. Een lowland lady… met pit! Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.
86 punten
Clynelish 10 year old
57.5% ABV (CS). Niet bijgekleurd / non chill filtered
First-Fill Ex-Bourbon American Oak
€170
Op de neus wax, citroen sorbet ijs, vanille zuurtjes en een vleugje witte peper. Ook mango, honingraat en groene appel schillen.
Het palet heeft lekker veel wax, ananas, kokosnoot, zwarte peper en een klein eiken bittertje. Verder werthers original, tafelsuiker en vanille.
De afdronk heeft lichte bitters, wax, tafelsuiker, grapefruit en eggnog.
Tsjah. Wat kan ik hier nou over zeggen. Zo wil je je clynelish whisky’s gewoon hebben. Punt. De clynelish is dan ook mijn favoriet uit deze serie.
89 punten
Roseisle 12 year old
56.5% ABV (CS). Niet bijgekleurd / non chill filtered
First-Fill Ex-Bourbon & Refill
€145
De neus heeft geuren van appel, kaneel, hout, citrus, vanille, warme karamel saus, citroencake en een vleugje wax.
Het palet heeft smaken van vanille, hout, zwarte peper, karamel, nutella, lychee en dragonfruit.
De afdronk heeft zwarte peper, chili poeder, eiken, en is licht bitter met een klein citroensap zuurtje. Ook wat zoet fruit op de achtergrond.
Net geen 87 punten. De rode chili peper haalt voor mij de whisky wat uit balans. Maar ik zou hier als nog wel een fles van kopen en kijk ook uit naar de volgende roseisle release.
86 punten.
Een hele lijst whisky’s hebben we gehad en dan blijft er toch nog 1 vraag hangen…. Welke zou je kopen ?
Zoals hierboven gezegd zie ik de roseisle wel zitten om in mijn collectie te hebben. Ook de clynelish valt in mijn straatje. Echter vind ik de prijs van de clynelish te hoog voor een 10 jaar oude whisky op bourbon vaten.
De whisky die mij waarschijnlijk het meest heeft verrast is the Singleton of Glendullan. En ja… daar zou ik best een flesje van willen hebben staan in de kast.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.