Vandaag proeven we een whisky uit het huis van Dewar’s uit hun “double double” lijn. Misschien een wat bijzondere naam voor de omschrijving van het rijpingsproces van deze whisky.
De double double lijn is de hogere lijn bij Dewar’s en is beschikbaar als 27, 32 en deze 21 jaar oude variant.
De double double 21 heeft een finish gekregen op oloroso sherry vaten. Maar wat is dat double double toch ?
Eigenlijk is het een oude term wat stamt uit 1890. Toen nog gewoon een enkele “double” aged. Op die manier whisky rijpen was toen waarschijnlijk erg bijzonder. Hedendaags misschien toch iets minder maar het is een mooie knipoog naar het verleden.
Stap 1: Alle single grain en single malt whisky’s rijpen apart.
Stap2: Vervolgens worden alle grains geblend en alle malts geblend en rijpen deze apart van elkaar verder.
Stap 3: alles wordt geblend en rijpt verder.
Stap 4: een cask finish.

De whisky wordt gebotteld op 46%.
Op de neus geuren van rode bessen, sherry, oude munten, gedroogd fruit, nep leer, vijgen en honing. Dieper wat alcohol geuren en een old fashioned cocktail. Ook maraschino kersen en vers gemalen koffie.
Op het palet smaken van jam, sherry, eikenhout en een vettig mondgevoel. Ook gember, kaneel, LU scholiertje koekjes en honing.
In de afdronk kaneel, gember, eiken, sherry, leer, koffiebonen en chocolade mousse.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.