Hey people!

Eind maart kreeg ik een berichtje van Whisky Essentials met de vraag of ik wat van hun glazen zou willen testen.

Zelf gebruik ik eigenlijk altijd het glencairn glas. Deze ligt mij lekker in de hand en ik kan er het beste mee ruiken. Maar af en toe koop ik ook eens nieuw en ander glaswerk om uit te proberen zoals bijvoorbeeld en 1920 blenders glass en het tuath glas.

Ik was dus erg benieuwd hoe deze glazen bij mij gingen presteren.

Ik heb de afgelopen maand uitvoerig de glazen getest kunnen we wel zeggen. Ik heb in totaal 7 tests met de glazen gedaan. Ik begon met een whisky op 40% abv (de Glengoyne 12) en bouwde dit op tot een Balcones van 65.4%. Ik probeerde zwaar gesherriede whisky’s en lichte elegante whisky’s. En natuurlijk ook peated.

Ik was sommige dagen wel 3 uur bezig met het ruiken aan verschillende glazen. Vergelijken met elkaar. Vergelijken met glaswerk wat ik al heb staan. Welk glas werkt het best met welke whisky. En… welk glas werkt nou eigenlijk het best voor mij?

Ik zal hier niet al mijn testen helemaal gaan uitschrijven. Dan wordt dit een onwijs lang artikel. Ik zal bij elk glas schrijven waar hij het beste voor werkt en waar hij misschien iets minder voor werkt.

Wel beschrijf ik hieronder even een lijstje welke whisky’s ik gebruikt heb:

  • Whisky 1: glengoyne 12 jaar 40%
  • Whisky 2: dailuaine 12 jaar 48.4%
  • Whisky 3: strathmill 26 jaar 53.6%
  • Whisky 4: glen spey 13 jaar 57.5%
  • Whisky 5: balcones 3 jaar 65.4%
  • Whisky 6: arbejd (dit is eigenlijk geen whisky maar een peated spirit) 47%
  • Whisky 7: big peat xmas edition 53.1%

We beginnen met wat voor mij het minste glas was uit de test. Het Rolling experience glas.

Het idee achter dit glas vind ik uiterst interessant. Het glas is speciaal ontworpen voor whisky’s met hoge alcohol percentages. Door de whisky alleen in de voet van het glas te hebben is het oppervlak waar de geur en alcohol vrij komt klein waardoor je niet overspoeld wordt met alcohol in de neus.

Het glas zou dus perfect moeten zijn voor het vinden van de diepere details in de whisky’s.

Voor mij werkte dit glas niet zoals ik had gehoopt. Ik kreeg teveel lucht bij het ruiken waardoor ik juist minder tot amper iets rook in de whisky’s.

Het rolling glass presteerde voor mij voor het eerst bij whisky 3. Maar het allerbeste presteerde hij bij de laatste test. Bij de big peat kon ik super duidelijk de geuren ruiken en kon ik zelfs zeggen dat het glas beter presteerde dan mijn oude vertrouwde glencairn glas.

Het volgende glas in de test is het G410 amberglass. Dit glas heeft mij echt verbaasd tijdens de testen. Dit was echt mijn favoriet en hij presteerde dan ook regelmatig beter dan mijn glencairn glas. Van de 7 testen die ik had gedaan heb ik hem 3x tot winnaar en 1x de nummer 2.

Bij whisky 1, whisky 3, whisky 6 was het bij mij het best presterende glas en bij whisky 2 stond hij op de 2de plaats.

Wat mij opviel bij dit glas is dat hij de scherpe randjes er makkelijk af haalt. De geuren zijn ook duidelijker aanwezig.

Tijd voor glas nummer G110.

Wat mij als eerst opviel tijdens het uitpakken is hoe lang dit glas is. Hij voelt daardoor wel echt chique aan.

Dit glas presteerde boven verwachting bij whisky 4. Dit is een zwaar gesherriede glen spey whisky. De geuren waren veel meer aanwezig dan in het glencairn glas en ik heb bij deze whisky dan ook erg lang zitten genieten van alle mooie geuren die de whisky opeens bracht.

Ook bij whisky 2 doet deze whisky het beter dan de glencairn. Deze dailuaine heeft een heel mooi fruitig karakter en volgens de makers is dit glas dan ook echt bedoeld voor dit soort whisky’s.

Het volgende glas is het glas uit de G200 serie. En deze komt met een prachtig dekseltje er op.

Bij de dailuaine was dit by far de favoriet. Zeer duidelijke zoete geuren en ook nog duidelijker aanwezig dan bij het glencairn glas.

Waar dit glas absoluut niet voor is zijn sherry bommetjes. Op een of andere manier legt het glas de focus op iets muffigs uit de sherry wat niet als super plezierig ervaren kan worden.

Gebaseerd op de glencairn en de favoriet van Singlemaltman. Het G501 glas. Een echte allrounder volgens de makers. Voor mij begon dit glas pas te presteren boven de 46%. Daaronder kreeg ik veel “valse lucht” om het zo maar even te noemen mee.

Voor mij blonk dit glas uit bij de glen spey en de big peat. De geuren zijn zachter op de neus. Minder punchy dan de glencairn en ook duidelijker aanwezig. Drink je dus graag je whisky’s tussen de 50% en 60% alcohol… dan wil je dit glas echt hebben!

Zijn we alweer aangekomen bij het laatste glas. Het G100 amberglass. Een klein glaasje is dit met echt een prachtige uitstraling.

Hij presteerde goed bij de whisky op 40% en zeer goed bij de whisky op 65.4%. De 2 uiterste dus. Bij de andere whisky’s presteerde hij gemiddeld tot goed. Dit glas is dus echt een fijne allrounder vond ik. Maar… toen kwamen we bij de peated whisky’s aan en daar is dit glas absoluut niet voor gemaakt blijkbaar want hier presteerde hij ver onder.

Alle glazen van amberglass zijn mond geblazen en dus met de hand gemaakt. echt vakwerk!

Er zijn 3 soorten van de glazen. Zo heb je de 00 serie. Deze zijn van gewoon wit glas. De 01 serie. Deze hebben een amber kleurig voetje. En de 02 serie. Dit zijn wat donkerdere glazen.

De glazen worden geblazen in batches.

Zo dan. Dat was het complete onderzoek. Na een maand lang te hebben gesnuffeld aan de glazen en allerlei verschillende whisky’s er in te hebben geprobeerd is het onderzoek dan nu ten einde.

Het G410 glas heb ik voor mezelf besteld. Hier was ik erg van onder de indruk. En ook de looks van het glas spreken me erg aan.

Met de code: ConfessionsFavourite Krijg je 20% korting op mijn favoriete glas uit de test. Het G410 glas. (Code is geldig tot 17 juni 2021)

Maar eigenlijk heeft elk glas wel wat.

Dan nu het eindoordeel…. is het een toevoeging aan je whisky collectie ? En dan moet ik toch zeggen… ja. Ja dat is het zeker. De glazen zijn stuk voor stuk echt fijn. Liggen goed in de hand en zien er prachtig uit en presteren ook nog eens heel fijn. Als ik voor mezelf nog 2 glazen zou moeten kiezen en ik mag niet het glas kiezen die ik al heb gekozen dan zou ik het G100 glas en het G110 glas voor mezelf kopen.

Bedankt voor het lezen.

Vergeet whisky essentials niet te volgen op instagram door hieronder op het instagram icoontje te klikken.

Maarten bedankt dat ik je glaswerk zo uitvoerig mocht testen de afgelopen maand!

Cheers!

Robbert

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *