Hey people,

Laatst kreeg ik de mogelijkheid om wat samples te proeven van Dam dranken. Het is natuurlijk altijd leuk om nieuwe dranken te ontdekken en ik kreeg 2 samples van whisky en 1 van rum opgestuurd. Die gaan we vandaag dan ook even uitgebreid onder de loep nemen. Ook zat er nog een goeie worst bij maar hier vertel ik later wat meer over. Eerst even… wie zijn dam dranken eigenlijk?

Dam dranken is een onafhankelijke bottelaar in west Terschelling. ze maken bier en rum. Maar hun voornaamste handel is ons mooie “uisge beatha” oftewel… whisky.

Hun bier rijpt in de vaten die ze hebben gebruikt voor hun whisky (een linkwood, een ardmore en een leeg aangekocht ardbeg kildalton vat) en het recept van het bier (een russian imperial stout) komt van jotner bier. Het bier van dam dranken wordt gebrouwen bij brouwdok in Harlingen.

Vandaag proeven we hun captain’s catch rum, hun verloren whisky en de king cask ardmore.

Laten we beginnen met de rum.

De rum is 6 jaar oud en is een blend van San Bartolome de Tejina (Tenerife). De rum heeft 3 jaar in een bourbon vat gerijpt en daarna een finish van 3 jaar in een amerikaans eiken vat wat 10 jaar lang is gebruikt in de Rioja streek (spanje) om mooie rode wijnen op te laten rijpen. Dit rijpen gebeurde aan de kust. Daarna nam dam dranken de rum mee op de boot “the thalassa” voor een reis van 6 maanden en meer dan 11.000 zeemijlen over de atlantische en Caribische oceaan. Om uiteindelijk gebotteld te worden bij dam dranken in de waddenzee op 43% abv.

Wat een gaaf verhaal! En dan weten we nog niet eens hoe de rum smaakt haha.

De neus opent zoetig met geuren van kokos. Wat punchy, ahornsiroop. Hij is wat ziltig en ik zou haast zeggen dat hij wat sherry invloeden heeft. Maar als ik naar de finish kijk zal dat vast de rioja zijn.

Het palet heeft een mooi olieachtig mondgevoel. Prikt goed op de tong. Hij is zoet als suiker en heeft een beetje een hot toddy style in zich. Verder veel kaneel en perzik.

De afdronk is ziltig, gesuikerd, kort tot medium lang. Voor mijn persoonlijke voorkeur iets te kort. Duidelijke vanille en suikerriet.

Een hele toffe rum die door het ziltige echt wat anders geeft dan wat ik ooit in andere rums heb geproefd.

De volgende sample die we gaan proeven is “de verloren whisky”.

De Verloren Whisky is een Schotse blend. Uitgangspunt is een oud Terschellinger verhaal. In 1969 tijdens een storm spoelde er vaten whisky aan op Terschelling. De vaten waren verloren gegaan tijdens een storm op zee. Daarna gingen de strandjutters er rap op af. De regel is dat de vaten naar de strandvonder (gemeente) moesten. Maar uiteraard gingen er veel vaten verloren en belanden bij de eilanders thuis.

Deze whisky is een ode aan die tijden en is gebotteld op 43% abv.

De neus opent voor mij verrassend met aardbei en vanille vla. Scones met rode jam, banaan, toffee en ontbijt cereals met melk.

In het smaak palet gaat de neus naadloos over eigenlijk maar hier zit ook een klein pepertje. De smaken zijn wel minder krachtig dan de neus doet vermoeden.

De afdronk is kort.

Maar hebben jullie die heerlijke droge worst ook gezien op de foto? Deze worst wordt met turf gerookt en heeft de verloren whisky en wat koffie is zich. Mijn vriendin en ik zijn echte liefhebbers van kaasjes en droge worsten dus deze worst hebben we uiteraard samen even geprobeerd en waren beide zeer goed te spreken over deze heerlijke worst. Zeker een aanrader voor bij je whisky proeverij!

Als laatste proeven we de king cask. De 8 jaar oude ardmore van dam dranken. een kleine beuker met 59% alcohol.

De whisky heeft eerst 8 jaar gerijpt in Schotland bij de ardmore distilleerderij in ex bourbon vaten. Daarna heeft hij nog van 1 oktober 2019 tot 26 mei 2020 gerijpt met de methode wat dam dranken “dynamic aging” noemt. Dit houd in dat ze het vat mee hebben genomen op het schip “the Thalassa” en het daar dus 7 maanden nog hebben laten rijpen tussen alle invloeden van de zee.

En wat ik dan weer erg gaaf vind is dat ze die 7 maanden het vat hebben gebruikt waar hun rum in heeft gerijpt die we als eerste hier hebben besproken in deze blog. Toch altijd leuk als het cirkeltje weer rond is zeg maar.

Maar hoe proeft deze ardmore nou eigenlijk?

Wow de whisky opent met veel rubber geuren. Na een half uurtje in het glas komt er meer uit als zoetigheid, milde turf en gerst. Tijd in het glas doet deze whisky dan ook erg veel goeds. 2 druppeltjes water kan deze whisky ook prima hebben zonder dat het de rokerigheid aantast.

Het palet opent turf achtig, rokerig, met invloeden van de zee. Een punch van de alcohol en gerookt fruit.

De afdronk is medium lang, mineraal achtig, bitterkoekjes en rook.

Dam dranken super bedankt voor de samples en dat ik jullie producten mocht proeven. Ik ben benieuwd wat er in de toekomst nog uitkomt bij jullie.

Cheers,

Robbert

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *