Hey people,
Vorige keer bespraken we een mooie benriach van hart brothers. Deze keer bespreken we een dalmore uit dezelfde lijn als de benriach. De high spirits exclusive.
De tweede fles van hart brothers. Maar wie zijn deze broers?
Als we teruggaan in de geschiedenis van de familie Hart, zien we dat ze in de late 19e eeuw al een vergunning hadden om drank te mogen verhandelen. De familie was toen in het bezit van een herberg in Paisley. De broers Iain en Donald Hart gooide in 1964 het roer om van het bedrijf en legde zich toe op de verkoop van wijn en sterke drank en het blenden van Schotse whisky.
Alistair Hart is zijn carrière begonnen in de whisky industrie in 1962 als beginnend whisky blender bij Whyte & Mackay Limited. Hij stond onder begeleiding van majoor Hartley Whyte en is in 1972 bevorderd tot directeur en vervulde de functie van Chief Blender. In 1975 vertrok Alistair bij Whyte & Mackay om samen met zijn broers te gaan werken bij Hart Brothers, om zo de wereldwijde faam die het bedrijf nu heeft op te bouwen.
Dankzij de goeie contacten van Alistair konden de hart brothers al snel aan bijzonder mooie vaten komen.
Deze dalmore heeft zijn eerste tijd doorgebracht in een bourbon vat en heeft vervolgens een finish gekregen op een burgundy wijn vat. Oftewel voor ons Nederlanders… een bourgogne wijn. Een zeer mooie wijnstreek in Frankrijk. De kans is dus groot dat dit een ex pinot noir vat is geweest.
De whisky is afgevuld op een vatsterkte van 58.7% abv. Het is een single cask en daar kwamen uiteindelijk 360 flessen uit.
Op de neus heeft de whisky aardbeienjam, veel rood fruit, honing en karamel. Ook hooi, cederhout, koffie en chocolade passeren de neus.
Het palet heeft specerijen als kruidnagel, kersen, rood fruit, hout, siroop en rode wijn.
De afdronk is warm en lang. Met koffie, rood fruit, karamel, zoet fruit en rode wijn.
Ik ben altijd vrij sceptisch over whisky’s met een wijn finish. Het is vaak niet mijn “cup of tea” maar van deze whisky heb ik echt genoten. De rode wijn zit er heel mooi in verweven en weinig wijn tannines. Balans is hier het perfecte woord.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.