Hey people,
Vandaag een review van een whisky die ik blind had gekocht. Een dailuaine van van wees voor zo’n €50.
Ik ben gek op dailuaine whisky’s en hoefde dus niet lang na te denken. Het flesje ging mee. Echter is dit een perfect voorbeeld van hoe belangrijk het is dat je van tevoren de whisky kunt proeven in de slijterij…

De whisky heeft 12 jaar lang gerijpt op een bourbon vat en is dus van een distilleerderij die ik erg lekker vind. Ook is de whisky niet koud gefilterd en niet bijgekleurd. Niet echt iets waar veel aan mis kan gaan dus.
De neus begon dan ook goed! Hij is vettig en romig met geuren van halvarine, theebladeren, vanille, citroen, guava, peren, gedroogde vruchten, vijgen & viooltjes.
Het palet startte met eikenbitters, moutig en geroosterd brood. Ook karamel, gekarameliseerde suiker, vanille en een vettig mondgevoel.
In de afdronk zakte alles in een en bleven alleen pepers & nootmuskaat over. Hij had ook een lichte bitterheid en is misschien wel ietwat droog en wrang te noemen.
Uiteindelijk heeft het hout teveel de overhand in deze whisky en zeker in de afdronk.
De whisky bleef lang in de kast staan totdat ik eens een toetje moest maken en deze fles whisky er voor uit de kast pakte.
Voor burns night ging ik crannachan maken en dacht aan de vettigheid van deze whisky. Hij smaakte geweldig in het toetje ! Deze whisky werd dus al snel omgedoopt tot “whisky om mee te koken” en door zijn vettigheid doet hij het dus erg goed in verschillende toetjes!
Zo is er voor elke whisky wel wat goeds te vinden waar hij in uitblinkt.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.
