Dailuaine 1988, Mackillop’s choice

Advertenties

Hey people!

Vandaag bespreken we toch een pareltje! Ongelofelijk!

Een tijdje terug heb ik uit alle familieleden hun geboortejaar een whisky gekocht. Deze open ik op hun verjaardag om lekker van te genieten.

Nou waren laatst mijn ouders zoveel jaar getrouwd en had ik mezelf aangepraat dat ik dus echt een whisky nodig had uit 1988. Hun trouwjaar.

Via Facebook plaatste ik een oproepje in een whisky liefhebbers groep en eind van de dag had ik deze geweldig mooie Dailuaine gekocht. Dit was toen meteen de whisky met het oudste jaartal in mijn collectie.

Ik ben echt een liefhebber van de whisky’s van Dailuaine. Dat wax achtige… heerlijk!

De whisky komt in een prachtig doosje. Ikzelf had nog niet eerder van deze bottelaar gehoord maar hij heeft meteen hoge ogen gegooid bij mij.

Deze bottelaar heeft wel echt hele mooie jaartallen gebotteld als ik even door het lijstje scroll op whiskybase. Vooral veel uit de jaren 70, 80 en 90 bottelingen.

De whisky die we vandaag bespreken komt dus uit 1988. Het is een single cask. Hij is niet bijgekleurd en non chill filtered. Hij is gebotteld in 2012 en is dus 23 jaar oud. Hij is uiteindelijk gebotteld op 43% abv.

Op de neus opent de whisky met wax, veel fruit, meloen, frisse groene appels, honing, banaan, gras en hout van sigaren kistjes.

Het palet heeft honing, gele meloen, sinaasappel, bijenwas, olie, grapefruit en hout.

De afdronk heeft wax en honing. Is fruitig en heeft een klein beetje peper.

Wauw wauw wauw! Wat een whisky. Hij kreeg van mij 90 punten op whiskybase.

Zulke whisky’s zijn nou echt de krenten in de pap. Geweldig!

Bedankt voor het lezen!

Cheers,

Robbert

2 antwoorden op “Dailuaine 1988, Mackillop’s choice”

  1. Ik heb zelf een fles van de 16 jaar oude Dailuaine uit de Flora & Fauna serie geproefd en langzamerhand opgedronken en ik ben het met Robbert eens. Dit is een ondergewaardeerde stokerij die mooie producten maakt. Een verfijnde smaak met veel fruit ,lichte sherry en heel licht wat rokerig in de afdronk.
    De F&F versie is voor het eerst gebotteld in 1991 en ook nu gewoon nog te koop voor pakweg 75 euro. Maar dat is hij dan ook zeker waard. Vanaf 2006 is de smaak veranderd ,omdat er andere condensors werden gemonteerd. Jonge Dailuaine heeft nu een wat nootachtige smaak en wordt vaak gebruikt in blends.
    Ergens toch zonde als je het origineel proeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *