Eens in de zoveel tijd betrap ik mezelf er weer op… ik koop een whisky op zijn kleur. Ik ben nogal een sherrybom liefhebber en ook een liefhebber van Dailuaine. Zeker die oude waxige style uit vervlogen tijden.
Nu kreeg ik een foto van een slijter met daarbij de tekst “wow ! Moet je deze kleur zien!”
Zucht….
En besteld.
(Herkenbaar ?)
En toch na het drinken van deze whisky vraag ik mij af. Ben ik nog een sherrybom liefhebber ? Of is mijn smaak ondertussen veranderd. Ik merk dat ik zelf steeds meer nijg naar fruitige whisky’s. Whisky’s met een mooie leeftijd gerijpt op een goed bourbon vat. Of juist gesherriede whisky’s. Maar dan wel die oude vuige sherry style die je tegenwoordig nog maar heel af en toe tegenkomt.
Waarom ik vaak naar Dailuaine toe blijf trekken weet ik niet. Ik scoor ze niet vaak boven de 86 punten namelijk. En toch is er iets wat mij altijd aantrekt in een Dailuaine.
Misschien heb ik het vanwege deze Dailuaine wel wat hoog zitten.
Je merkt het al… veel twijfels. Een duidelijke FOMO aanschaf.
Dailuaine is gebouwd in 1852 en kreeg zijn naam vanwege zijn plaatsing in de Spey vallei. An dail uaine betekent namelijk “groene vallei” in het Schots-Gallisch. Ook was Dailuaine de eerste distilleerderij in Schotland die een pagode dak kreeg in 1889. Helaas is die door een brand in 1917 verloren gegaan. Eeuwig zonde natuurlijk !
Dailuaine is in handen van Diageo en van de gestookte 3 miljoen liter per jaar wordt slechts 2% op de markt gebracht als single malt. De rest gaat naar de blends van Johnnie Walker waar Dailuaine een belangrijk onderdeel van is.
Deze whisky is gebotteld door de onafhankelijke bottelaar Cadenhead’s en is 14 jaar oud. Gebotteld op 46% en niet bijgekleurd of koud gefilterd. De whisky heeft een rijping gehad op een sherry vat. Of dit een finish of volledige rijping is geweest is onbekend.
Op de neus een hele dikke bak met sherry! Pruimenmoes, notenolie, kerst zuurstok, Christmas pudding, geglazuurde appels op een stok, wijn tannines, zwarte thee en roomboter.
Het palet heeft kruidnagel, tabak, hout, sherry en tannines. Ook donkere basterdsuiker, chocolade en kaneel.
De afdronk is best lang, verwarmend en prikkelend op de tong. Met smaken van nootmuskaat, kruidnagel en kaneel.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.