Een oud collega van mij is in hetzelfde dorp komen wonen en toevallig is hij ook een whisky liefhebber. Het leuke is dan natuurlijk af en toe wat samples bij elkaar in de brievenbus gooien zodat we allebei wat nieuws kunnen proeven.
Eens in de zoveel tijd krijgt een van ons dan ook een appje van de ander met de tekst “ken je deze al ?”
Zo vroeg hij of ik bekend was met de distillers edition van Connemara. Dat was ik niet en daar kwam verandering in…
Connemara wordt gedestilleerd bij Cooley en de distillers edition is net even anders dan de “standaard”. Deze variant is namelijk 2x gedestilleerd in plaats van 3x.
Nou las ik ooit een grappig verhaal over deze whiskey die ik even wilde fact checken. Dus ik belde Dennis “mr Irish” Hendriks even op voor wat extra informatie en om te kijken of het “gerucht” klopte. Ik las namelijk ergens een keer iets over deze whisky en Port Ellen Maltings op Islay…
Deze whiskey wordt dus inderdaad gedestilleerd met Schotse gerst uit de maltings van Port Ellen op Islay. Tot voor kort was er namelijk geen peated malting in Ierland en moesten de Ieren hun peated barley dus uit Schotland halen.
Leuk om te vertellen is ook dat deze fles ooit exclusief bedoeld was voor de Franse markt. De whisky heeft gerijpt op bourbon vaten en een finish gehad op oloroso sherry vaten. Gebotteld op 43% en koud gefilterd en bijgekleurd.
Op de neus as, sherry, jodium en smeulende turfblokken. Ook zeewier, gerookte ham, citrus, zeezout en zure groene appel.
Het palet heeft as, citrus, vanille, witte peper, houtskool en rook.
De afdronk heeft zwarte peper, hout, rook, ham en sherry.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.