Als ik ooit nog maar 5 whisky’s mocht kopen (distilleerderij bottelingen) dan zit de Clynelish 14 100% in dat rijtje.

Voor zo’n 5 tientjes heb je als je het mij vraagt echt een hele solide whisky waar je op elk moment van kan genieten. Als je van een waxig profiel houd… dan is Clynelish the way to go!

De blog van Thijs gaf waardevolle informatie waar ik niet van op de hoogte was. In 2016/2017 is Clynelish flink verbouwd en daarna zijn ze dat waxige profiel verloren. Nou viel het mij sowieso al op dat Clynelish dat waxige profiel krijgt naarmate het ouder wordt want bij jongere Clynelish whisky’s mis ik dat vaak.

Laten we hopen dat Clynelish dat waxige profiel weer terug weet te vinden want voor mij is dat juist wat Clynelish zo bijzonder maakt.

Je hoort wel eens dat distilleerderijen een bepaald profiel krijgen door de hoeveelheid distilleren. Of dat er een bepaalde schimmel in de ketel zit wat er voor zorgt. En dat zodra het wordt schoongemaakt de distilleerderij zijn karakter verliest. Dit kunnen we waarschijnlijk wel scharen onder hetzelfde broodje aap verhaal dat de deuken in de ketel belangrijk zijn voor de smaak van de whisky.

Tijdens mijn zoektocht hoe Clynelish aan zijn wax profiel komt stuitte ik op een mooie post op het Reddit platform. Hier word het een en ander uitgelegd en wordt grappig genoeg ook verwezen naar de blog van Thijs. Een blog artikel die ook het lezen waard is.

In het boek whisky opus verteld Douglas Murray (Diageo’s process development manager) het volgende:

“In most distilleries there is one combined vessel for low wines and feints and foreshots, but Clynelish has a seperate low wines receiver and a forehots and feints tank. The low wines from the was still are pumped into the low wines receiver, and from there into the spirits still via the spirit still charger.

“The foreshots and feints from the spirit still are collected in a receiver and then briefly added to the low wines in the spirit still charger. Because of the comparatively long time the liquid sits in the low wines and foreshots and feints tanks prior to being mixed to create the spirit still charge, you get a build-up of waxiness.”

Als je dit zo leest twijfel ik er niet aan dat Clynelish zijn karakter weer terug kan krijgen.

Op de neus meteen die wax geur waar clynelish zo bekend om staat. Kaarsvet, citroen, wilhelmina pepermunt, brood, bloemig, fruitig en ik zou haast willen zeggen een klein pufje rook.

Het palet heeft wax, peper en is wat ziltig. Citrus, hout en een vettig en romig mondgevoel. Aan het einde zit ook nog wat perzik.

De afdronk is medium lang met vanille, perzik, honing, hout bitters, eiken, pepers en wax.

clynelish 14 year old
tsjah… ik kan eigenlijk de blog wel afsluiten met dezelfde woorden als dat ik hem opende.
Als ik ooit nog maar 5 whisky’s mocht kopen (distilleerderij bottelingen) dan zit de Clynelish 14 100% in dat rijtje.
8.6

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *