Cley cask friends Roinn Còmhla II

Cley uit Rotterdam is ondertussen zeker in de Nederlandse whisky scene toch wel een bekende naam te noemen. En vanaf het moment dat ik de eerste proeverij online had van Paul tijdens covid wist ik het zeker.

Dit is voor mij de beste Nederlandse distilleerderij ! En nu 3 a 4 jaar later zeg ik het nog steeds.

Cley is voor mij op dit moment echt de beste Nederlandse distilleerderij.

Vandaag checken we een speciale botteling uit hun cask friends serie.

Harold besloot samen met wat vrienden mee te doen aan het cask friends programma van Cley. Hier kan je je eigen vaatje kopen en kiezen welke finish jij wilt geven aan de whisky naar keuze. Cley single malt of de malt & rye variant.

Tijdens WTF in 2022 liet Paul aan Harold een Cley proeven onder de tafel.
Cley uit een Ledaig vat.

Aangezien brutale mensen de halve wereld hebben, en de whisky zal ook mee geholpen hebben, zei Harold: die zou mooi op mijn vaatje passen !

En de rest is geschiedenis ! Want zie hier een cley die eerst 3 jaar heeft gerijpt op een ex Ledaig vat om vervolgens een rijping te krijgen van zo’n 14 maanden op een second fill PX 10 liter vaatje.

Afgelopen sinterklaas periode kwam Harold met een leuk idee op de Friends Of Cley Facebook pagina. Win een flesje van zijn whisky als je (in rijm vorm uiteraard) raad wat er in het vat zat.

Toevallig was mij eerder ter oren gekomen dat er een ex Ledaig vat in Rotterdam lag te rijpen. Ik kreeg namelijk ook wat van Paul te proeven tijdens WTF 2022. Dus een beetje een gok maar ik schreef een rijmpie over Cley op een ex Ledaig vat. En met een klein beetje hulp van zogenoemde “inside information” goed gegokt en zo de fles gewonnen.

In maart 2024 is deze gebotteld en dit is de tweede botteling van Harold en zijn vrienden. De eerste botteling was trouwens een Cley single malt met dus een finish op een first fill PX 10 liter vat. Dit schijnt nogal een sherry monster te zijn geweest en de roinn còmhla 2 schijnt iets genuanceerder te zijn, dus laten we snel naar de smaaknotities gaan.

Roinn còmhla betekent trouwens “samen delen” en dit past dan weer perfect bij mijn visie op whisky.

Whisky is gemaakt om te delen. Er is geen enkele drank die zo verbroederd als whisky.

Maar laten we snel naar die smaaknotities gaan !

De vaten zijn ondertussen wel duidelijk. 3 jaar ex Ledaig, 14 maanden Ex PX. Uit het 10 liter vaatje kwamen 18 flessen en de whisky is niet bijgekleurd uiteraard of koud gefilterd. De whisky is gebotteld op een vat sterkte van 52.2%.

Op de neus geuren van trekdrop, peper, verse nootmuskaat en plakkerige PX. Ook licht gebrande custard, geblakerd hout, tabak en een leren jas. Verder donkere honing, chocolade rozijnen, sultana, vanille en donkere kersen.

Het palet heeft een mooi gevecht tussen zoet en een klein rokertje. Rozijnen, PX, lichte sporen van rook, pruimenmoes, donkere bessen, sigarendozen en sigarenblad.

De afdronk is lang met smaken van vijgen, citrus, PX, honing, rook, hout tannines en wat aards.

cley Roinn Còmhla II
cask friends
Ik hou van de spirit van cley op PX vaten. 
Het werkt altijd zo goed ! 
Nu met die extra kick van het ledaig vat. 
Wauw ! Wat een genot. 
Deze whisky past helemaal in mijn straatje.

Een whisky waar je uren aan kan ruiken en lang van geniet.
8.8

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *