Caol ila 9 jaar (adelphi) (WIN 15th anniversary)

Advertenties

Hey people,

Vandaag hebben we een knaller van een whisky om te bespreken! Slechts 9 jaar oud maar ongekend in zijn smaken en neus. Een heuse “10 out of 10” score voor mij persoonlijk. We gaan het hebben over een prachtige caol ila van adelphi.

Vorig jaar bestond whisky import nederland 15 jaar dit vierde ze met een exclusive botteling. Slechts 295 flessen waren er beschikbaar van deze 9 jaar oude caol ila. Dat de whisky 9 jaar oud is merk je overigens niks van. Perfecte balans en een bom van smaken. Als je het mij vraagt een perfecte keus want hij is ook nog eens goed betaalbaar. De whisky was zo rond de €110 euro. Ik kocht deze uiteraard bij mijn vaste whisky speciaalzaak, The whisky specialist in Alkmaar.

Om te beginnen laat ik meteen zeggen dat dit echt een gevaarlijke whisky is… deze is namelijk zo lekker dat hij sneller op is dan je zou willen haha. Voor je het weet ben je over de helft van je fles ondanks dat je prima ruim een uur over een glas kan doen. Er zitten namelijk zoveel geuren en smaken in dat je telkens weer iets nieuws ruikt en proeft.

Zo ging de fles bij mij dan dus ook harder in het begin dan ik zou willen. Maar… whisky is om gedronken te worden dus we mogen niet klagen!

Laten we het eens over de inhoud hebben.

Een 9 jaar oude caol ila dus en aan die dikke cola kleur kan je wel raden dat deze op een sherry vat heeft gelegen. First fill PX denk ik dan persoonlijk aan maar ik kon het nergens exact vinden. Naast zijn heerlijke donkere cola kleurtje heeft hij een alcoholpercentage van 53.7%.

Kijk nou! Wat een kleur zeg!

Op de neus heeft deze whisky zachtjes wat turf er in zitten. Hij is zoet en fruitig, ruikt naar rozijntjes, chocolade, sherry, pekelvlees, bacon, oud leer en oranje en rood fruit.

De geuren gaan naadloos over in de smaak maar in het smaakpalet ook duidelijk aardse hinten, een hele dikke bak sherry! Iets van sigarendoosjes, koffie, kersen, iets maritiems en wat me opviel was dat er meer turf in zit qua smaak dan de neus doet vermoeden.

De afdronk van deze whisky is geweldig. Hij is lang en verwarmend en er blijft onwijs veel smaak bij hangen. Vooral het zoute vlees, de sherry en de chocolade blijven mij lang bij.

Wat een smaken en geuren in zo’n klein glaasje. Bizar! Ik denk dat er nog wel meer uit te halen valt als je er lang genoeg mee zit, misschien wat water toevoegt en hem wat laat opwarmen in je hand.

Een whisky die zijn geld dubbel en dwars waard is en waar je lang van geniet. Zo wil je ze elke dag wel!

Cheers!

Robbert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *