Hey people,

Vandaag een whisky van een redelijk nieuwe bottelaar uit Nederland. Sinds januari 2021 brengen de mannen van Cask2share hun eigen bottelingen uit onder de naam Dram Charaidean.

Dram Charaidean zijn dus de bottelingen van de mannen van Cask2share. Een groep whiskyliefhebbers die vatdelen kopen om zo mooie whisky’s te kunnen kopen. Ondertussen ga ik richting de 50 vatdelen van verschillende vaten. Ook leuke hobby dus. Maar wel eentje die je toch wat extra centjes kost boven op de flessen die je normaal al koopt.

Het mooie aan het kopen van vatdelen is wel dat je vaak goedkoper aan je whisky komt. In verhouding is dit vaak goedkoper. Een whisky varieert zo tussen de 50 en 100.

Maar goed. Laten we het over de caol ila gaan hebben.

Dram Charaidean betekent “dram met vrienden” en ze werken met kleuren labels. Zo heb je het volgende rijtje:

  • Licht blauw = islands
  • Donker blauw = islay
  • Donker groen = highlands
  • Licht groen = lowlands
  • Rood = speyside
  • Paars = campbeltown

En dan is er nog een geel label voor rum.

Deze caol ila is 13 jaar oud en heeft zijn tijd doorgebracht in een bourbon hogshead met vatnummer 314778.

Hij is niet koud gefilterd en niet bijgekleurd. Het is een single cask whisky en hij is gebotteld op cask strength. 60.3% om precies te zijn.

Er waren 144 stuks beschikbaar dus ik vermoed dat het een deelvat was. owja en de prijs… die was €71.

Op de neus nat verbrand hout, nat asfalt, nat turf en zoethout. Ook rookworst, spek, uitgedoofde kolen en de geur van barbecue. Verse grond, vanille, kers en rozen blaadjes. Citrus en heel licht wat honing. Een gebruikt koffie filter en varkensworstjes.

Op het palet een vettig mondgevoel en een zachte coating over de tong. De whisky is bijna smooth te noemen. En dat op 60%! ik heb wel 3x naar het abv gekeken. Is dit echt 60.3% ?!
Laurierdrop, maritiem, medicinaal, gezoute drop en licht wat tropisch fruit. Er is rook en een wat bittere smaak. Ook witte peper, citrus, vanille, en een uitgeblust vuur.

De afdronk is lang, verwarmend, en maritiem. Vanille, zout, turf, prikkelend op de tong en assig.

Wauw. Wat een beuker van een caol ila. Dit is hoe je je caol ila wilt hebben ! Echt heel erg fijn. Ook paart dit onwijs mooi samen met hele oude brokkelkaas. En ook de Turfhuisjes zijn hier erg leuk bij.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

caol ila 2008
8.7
Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *