Hey people,

Ja hoor! Weer een. Weer een whisky van spiritfilled.

En ik blijf het zeggen…. Geweldige bottelaar!

Vandaag een whisky die zo ongelofelijk donker is. Het is bizar. Zo zwart als de nacht.

Zo ongelofelijk dik dat je er bijna een mes en vork voor nodig hebt.

En met een bijzondere nieuwe manier van branden…. Dat belooft wat.

Owja…. En ook nog eens niet te verkrijgen in Nederland.

De whisky van vandaag is er een die niet voor de Nederlandse markt was. Alleen voor de UK. En er waren slechts 94 flessen beschikbaar. Voor het hielander whisky festival in alkmaar had de importeur 1 flesje over kunnen laten komen. De mensen daar waren dus ook de enige die dit konden proeven want na 3 sessies was de fles leeg ook.

De whisky heeft een finish gehad op een NEOC PX Sherry hogshead. NEOC ? Ik had er ook nog niet eerder van gehoord maar NEOC staat voor New Era Oak Cask. Of New Era Of Cask. Je leest beide benamingen online.

Voor zover ik het begrijp is het een soort van STR vat maar dan “beter”. STR 2.0 zeg maar.

Er is slechts 1 cooperage die deze methode gebruikt en die is in Cognac, Frankrijk. Bij deze whisky heb ik er voor het eerst van gehoord maar the whistler (Boann distillery) heeft laatst ook een whisky uitgebracht waar NEOC vaten voor werden gebruikt.

Het proces van de NEOC vaten iets dus iets anders dan STR. De vaten worden uit elkaar gehaald en heel licht geschaafd. Een veel mindere hoeveelheid dan bij STR. Daarna wordt het vat weer in elkaar gezet en door open vuur getoast voor 45 minuten. Deze tijd is dus langer dan bij STR vaten.

Hierdoor krijg je dus een veel geconcentreerder vat.

Spiritfilled heeft hier ook een leuke video van gemaakt op youtube.

Dan nu de whisky. Ik denk oprecht dat dit de meest donkere whisky is die ik ooit heb gehad. Er komt zelfs geen licht doorheen.

De whisky is 15 jaar oud en er waren dus slechts 94 flessen beschikbaar. Dat lijkt me vrij weinig uit een hogshead maar het is geen deelvat blijkt. Hebben NEOC vaten dan zoveel verdamping ? Who knows.

De whisky is single cask, cask strength (50.9% ABV) en niet koud gefilterd. En wonderbaarlijk ook niet bijgekleurd haha.

In de neus rook, dik, vol en rijk. Zwarte thee, leer, koffie, zoethout, gedroogde vijg, pruimen en donkere bessen. Nootmuskaat, turf, vuursteen en een uitgeblust vuur.

Het palet is heel dik en plakkerig. Op deze whisky kan je kauwen zo’n onwijs dik mondgevoel ! Zware sherry, veel rook, assig, peper, vuursteen en koffie. Zoethout, eucalyptus, kaneel, gember, veel hout en licht medicinaal.

De afdronk is lang met rook, pleisters, eucalyptus, vuursteen en as.

Dit is vet. Dit is gaaf. En dit is uniek.

Deze caol ila is dik. 
Heel dik!
In de Nederlandse bier taal zou dit een “blubberdikkejetser” worden genoemd. 

Maar…

Het is wel heel veel. De whisky is bijna over de top te noemen.
Hierdoor moest hij wel een beetje op me groeien tijdens het drinken omdat het mondgevoel zo bizar anders is dan ik gewend ben van whisky.

Maar eenmaal gewend opent er echt een leuke, interessante en vooral lekkere whisky.

Ik twijfel heel erg qua punten tussen 87 en 88. 
En bij twijfel ga ik altijd van het laagste uit. 
Dus in the end 87 punten. 

Oke… 87.5 ????

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert

Caol ila 15 year old, spiritfilled
8.7
Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *