Vandaag weer eens een review van een Bunnahabhain ! Een flesje die je voor zo’n 3 tientjes op de kop kan tikken en gerijpt op first en second fill sherry vaten. Iets hoger gebotteld in zijn alcohol en van Islay.
Dit klinkt op papier al niet heel verkeerd !
De Bunnahabhain distilleerderij ligt op het eiland Islay in Schotland en werd opgericht in 1881. De naam ‘Bunnahabhain’ komt van het Schotse Gaelic Bun na h-Abhainne, wat letterlijk ‘mond van de rivier’ betekent.
Bij Bunnahabhain onderscheiden ze zich van de andere distilleerderijen op het eiland omdat ze bijna Bunnahabhain grotendeels unpeated whisky maken. Niet alleen maar… want een Bunnahabhain Staoisha is namelijk zwaar geturfd. En in de Bunnahabhain Moine wordt ook turf gebruikt.
De whisky van vandaag, de Stiùireadair, is unpeated. Stiùireadair spreek je uit als stew-rahdur en is Keltisch voor stuurman. Deze botteling eert de stuurmannen die vroeger de whisky van het eiland naar het vaste land brachten.

Op de neus droge sherry, zandkoekjes deeg, mout, vanille, zoute crackers, citroen, donkere bessen (cassis), Himalaya zeezout en hooibalen.
Het palet is zacht met sherry en zachtjes wat peper. Ook zeezout, vanille, karamel en een vleugje turf. Noten, olijfolie een beetje tropische vruchten en ook wat rood fruit.
De afdronk heeft rood fruit, noten, olijfolie, citroen schillen, een pufje rook en is vrij lang.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert
