Vandaag een review van de classic laddie. De bekende blauwe fles van Bruichladdich die iedereen vast wel eens heeft zien staan in de schappen in de winkel. Hij valt tenslotte goed op. En toch had ik hem nog niet eerder gekocht.
Tot vorige week ! Ik zocht nog een Bruichladdich om te reviewen tijdens deze feis ile week dus dit was een goed moment om eens een flesje aan te schaffen.
Ik heb al best wat leuke Bruichladdich’s mogen drinken. Denk aan de black art 09.1 of de 30 jaar oude van spiritfilled maar dat zijn allemaal wel Bruichladdich’s van een hoog kaliber. Maar oudere Bruichladdich wordt vaak zo mooi fruitig. Dus eens kijken hoe dat met de core range zit.
Bruichladdich heeft natuurlijk vorig jaar een iets ander uiterlijk gegeven aan zijn flessen. Het zijn geen hele grote verschillen maar wel mooie aanpassingen. Zo zijn de nieuwe fles voor 60% gemaakt van gerecycled glas en zijn ze 32% lichter wat in totaal weer resulteert in 65% minder uitstoot. Vinden ze erg belangrijk daar bij Bruichladdich.
Bruichladdich gebruikt geen turf voor zijn Bruichladdich whisky’s. Maar ze maken er wel geturfde whisky’s zoals Port Charlotte & Octomore.
De classic laddie wordt gemaakt in small batches wat inhoud dat er wat verschillen kunnen zitten in de verschillende batches.
Zo kan je op de website zien wat er in jou batch zit. Er zijn steeds meer distilleerderijen die hier erg open in zijn. En dat vind ik een zeer positief iets ! Zo zie ik dat de jongste whisky in de blend dus 7 a 8 jaar oud is. Alles is gemaakt met Schotse gerst en er zijn ongelofelijk veel verschillende vaten soorten gebruikt. Om er een paar op te noemen, Rivesaltes, Bordeaux, Tempranillo, Madeira, sherry, bourbon en frans eiken.

Op de neus meteen de geur van baby kots… ik heb eerst eens gekeken of mijn dochter niet toevallig iets op mijn shirt had achtergelaten maar nee… ik ruik het echt. Vanille, poedermelk, granen, geel fruit, dragonfruit, kruidig, zuurdesem, cheesecake, perzik en abrikozen.
Het palet heeft vanille, karamel, geel fruit, perzik snoepjes, zwarte peper, chili vlokken en een olie achtig mondgevoel. Verder een beetje houtskool, moutig en wat eiken bitterheid.
De afdronk heeft eiken tannines, peper, wat fruit, veel hout, suiker, maar ook zout.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert