Bruichladdich black art 09.1

Hey people!

Vandaag een review van een bijzondere sample.

Een tijdje terug werd ik door bruichladdich uitgenodigd om een tasting bij te wonen rondom hun nieuwe black art release. Ik heb ooit 1 andere black art mogen drinken en die staat goed in het geheugen gegrift. Dus dat wilde ik uiteraard maar al te graag!

De tasting was geweldig gaaf opgezet. We kregen een mysterieus krat thuis bezorgd met een hangslot met een code eraan. Aan ons (de mensen die mee deden met de tasting) de schone taak om de code te kraken.

Van het hele proces heb ik een kleine video gemaakt op instagram. Deze kun je hier bekijken.

De proeverij was erg interessant. We leerde wat meer over Bruichladdich en hun visie op whisky. Terroir, de vaten, de ideeën en de verschillende stylen whisky.

Deze whisky is wel erg interessant. Dit omdat hij is gedestilleerd in 1992. Dit betekent dat hij voor de sluiting van 1994 is gedestilleerd. Bruichladdich werd toen tijdelijk gesloten tot 2000.

Maar we doen er nog een schepje boven op… dit is de oudste black art tot nu toe! En om er nog een schepje boven op te doen. Bruichladdich is aangekomen bij zijn laatste 1% aan oude vaten. Als ik het mij goed herinneren was het oudste vat wat ze nog hebben liggen 1988.

Wat dit betekent voor de black art serie is nog een raadsel. Wel weten we nu dus dat deze oudere bruichladdich’s echt uniek en schaars zijn.

Over raadsels gesproken… de hele whisky is 1 groot raadsel en misschien wel het best bewaarde geheim van bruichladdich. Alleen de “head distiller” weet wat voor vaten er gebruikt zijn voor de black art whisky’s verder niemand. Die informatie kan ik je dus niet geven. Maar misschien kunnen we het een beetje raden door middel van het proeven van de whisky.

Wat we wel weten over de black art 09.1 is het volgende:

De whisky is 29 jaar oud, niet bijgekleurd en niet koud gefilterd. Er zijn in totaal 12000 flessen van beschikbaar en de whisky is afgevuld op 44.1% alcohol.

In Duitsland betaal je voor deze whisky zo’n €440. Hier in Nederland betaal je “slechts” €570. Ik ben pro support your locals en vind dat je alles zoveel mogelijk in eigen land moet halen om de ondernemers hier te ondersteunen. Maar €130 verschil…. Je moet natuurlijk ook geen dief zijn van je eigen portemonnee.

Tijd om te ruiken.

De neus opent met een geur wat me doet denken aan armagnac. Verder oud leer, perzik, nootmuskaat, de geur van een Bijenkorf, gekookte appels, er prikt iets in de neus maar ik kan niet precies zeggen wat het is… een vleugje turf misschien ? Absoluut geen rokerige turf in ieder geval. Verder honing, vers hooi en hij is erg fruitig.

Tijd om te proeven…. wow. Nu heb ik opeens het idee dat er rum invloeden in deze whisky zitten inplaats van armagnac. Super veel tropisch fruit. Een bom van ananas. Mango, perzik. Echt de gehele tropische fruitmand komt voorbij. Na de fruit explosie komen meer kruiden omhoog. Peper, hout, een zuurtje van druiven.

De afdronk is lang en verwarmend en zeer fruitig. Dit sterft langzaam af naar chocolade en een hout tannine wat nog lang de mond blijft samen trekken gepaard met cacao poeder.

Damn! Wat een whisky is dit!! Voor mij toch zeker 89 punten waard.

De vaten blijven een raadsel maar dat neemt niet weg dat dit een geweldige whisky is.

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *