Bowmore, Bunnahabhain, Clynelish, Highland Park, Springbank. Claxtons’s Dalswinton series

2024 sloten we af met een knaller ! Een review van de legendarische Bowmore bicentenary. Laten we 2025 ook legendarisch starten door een review van de volledige Dalswinton series van Claxtons. 5 whisky’s en geen een is jonger dan 30 jaar oud !

Ik was een van de gelukkigen die een sample pakket opgestuurd kreeg en ben hier echt even goed voor gaan zitten en heb elke whisky ruim de tijd gegeven. Dit is namelijk zeker geen alledaagse proeverij.

Dit is de tweede reeks van de Dalswinton series. De eerste kwam uit 2021 en had een 45 jaar oude Glenburgie, 45 jaar oude Teaninich, 29 jaar oude Bowmore, 21 jaar oude Sprinbank en een 50 jaar oude North of Scotland.

In de tweede serie zit er niks onder de 30 jaar oud en zijn het ook zeker niet de minste distilleerderijen… Want wat een lijst! We bespreken ze op alfabetische volgorde.

De prachtige decanters vertellen verhalen over Dalswinton estate. De plek wat Claxtons hun huis mag noemen.

Dalswinton Estate is een landgoed van ongeveer 2.000 hectare, gelegen in het hart van de Nith-vallei in het zuidwesten van Schotland.

Dalswinton heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, met twee Romeinse forten die rond 80 na Christus in het gebied werden gebouwd. In 1788 vond op het Dalswinton Loch de eerste stoombootvaart in Groot-Brittannië plaats. Deze wordt ook afgebeeld op Springbank fles bijvoorbeeld.

Bowmore 1992. 30 years old. 43.5%. Oloroso sherry cask.

Op de neus geuren van menthol sigaretten, een barbecue die na een goeie avond na staat te smeulen, turf, witte basterdsuiker, warme melk met anijs, tropisch fruit en gegrilde ananas.

Het palet heeft een heel mooi dik en vet mond gevoel. Veel tropisch fruit, gegrilde ananas, ziltig, barbecue rook, licht verkoolde speklappen, banaan, abrikoos en honey smacks (kellogs).

De afdronk heeft tropisch fruit, gegrilde ananas, menthol, rook, as en is ziltig.

bowmore 1992
Heerlijke bowmore. Mooie balans tussen rook, barbecue en tropisch fruit. Weinig op aan te merken eigenlijk. Dit is hoe whisky moet zijn.
9.3

Bunnahabhain 1990. 33 years old. 48.6%. Oloroso sherry cask.

Op de neus geuren van muesli met kaneel en rozijnen, gedroogde appels, zachte kruidige sherry, eiken, warme creme brûlée en een vleugje tabak.

Het palet heeft eikenhout, zwarte peper, een vleugje verwarmende rook, sherry, leer, vlaaifruit kersen, vanille stokjes en zoethout.

De afdronk heeft sigarenkistjes, rozijnen, kaneel, zwarte peper en een vrij lange en kruidige afdronk.

bunnahabhain 1990
De afdronk is vrij “spicy”. Veel hout, zwarte peper en een vleugje rode peper. Dit vind ik persoonlijk niet het allerfijnste in een whisky en vandaar net onder de 90 punten.
8.9

Clynelish 1993. 30 years old 44.4%. Bourbon barrel.

Op de neus geuren van vanille, harde zuurtjes, peer, galia meloen, geraspte citroenschil, brood deeg, zandkoekjes en een lichte hint van kookspecerijen.

Het palet heeft wax, lichte hout bitter, witte peper, peer en citroen sorbetijs.

In de afdronk komt eigenlijk komt alles wat hierboven is beschreven in een milde vorm nog wel voorbij voordat hij langzaam afvlakt en je vooral met wat hout tonen overblijft.

clynelish 1993
een zeer mooie whisky. Maar… we werden niet de allerbeste vrienden. Het leek voor mij alsof de clynelish zich niet 100% bloot durfde te geven. Ik heb er zelfs een mini druppeltje water aan toegevoegd om te proberen hem wat meer te openen. Er zit ook zeker wat wax in maar de highland park was bijvoorbeeld “waxiger”. Een goeie clynelish! Maar ik had misschien op nog meer gehoopt. 
Misschien iets te hebberig 😉
9

Highland Park 1988. 35 years old. 43.2%. Oloroso sherry cask.

Op de neus geuren van wax, appelbomen, sigarenbladeren, zeelucht, waterpijp appeltabak, perzik uit blik, lychee en een licht vleugje rook.

Het palet heeft lychee, perzik, tabak, en is wat ziltig. Ook groene meloen, witte peper, heide, gekookte appel met gelei en wax komen voorbij.

De afdronk is ziltig met wax en perzik uit blik, tabak en groene zure appel.

highland park 1988
Wat een whisky ! Ondanks dat ik de Bowmore geweldig vond zou ik misschien hier wel een fles van willen als ik er 1 moest kiezen. Ze krijgen dezelfde punten van mij maar dit heb ik nog nooit eerder in een Highland Park geproefd ! De mooiste Highland Park die ik tot op heden heb mogen drinken. Wat een absoluut genot !
9.3

Springbank 1993. 30 years old. 44.5%. Hogshead.

Op de neus geuren van rode appel schillen, poedersuiker, nootmuskaat, vanille, natte kiezels, nat asfalt, witte peper, menthol, en ik zou willen zeggen dat er een spoortje rook in zit.

Het palet heeft een dik en vettig mondgevoel met rook, vleeswaren, bijenwas, gepoetst leer, rook, poedersuiker, cannoli en het is wat mineraalachtig.

De afdronk is mineraalachtig met citroen rasp, wax, zoete rook en tabak.

springbank 1993
Een whisky waar ik eigenlijk niks op aan te merken heb. Een meer dan prima Springbank.
9.2

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *