Boann single pot still marsala cask

Boann ken ik vooral van hun “the whistler” whisky’s, maar Boann is ook single pot still gaan maken. Misschien wel het mooiste wat een Ier kan maken. En die bottelen ze onder hun eigen Boann naam.

Voor het eerst brengt deze distilleerderij single pot still whiskey uit. Ik ben benieuwd!

Het ontstaan van deze style vind ik altijd zo leuk. Maar het verhaal is zo onbekend.

In het begin van de 18e eeuw was Ierland een belangrijke producent van whiskey. Destijds werd veel whiskey gemaakt van 100% gemoute gerst. Maar in 1785 voerde de Britse overheid een belasting in op gemoute gerst (malt tax), waardoor het duurder werd om whiskey te produceren.

De Ieren voelde hier maar weinig voor en om deze belasting te omzeilen, begonnen Ierse distilleerders met een mix van gemoute en ongemoute gerst te experimenteren. Dit leidde tot een nieuwe whiskeystijl die niet alleen goedkoper te produceren was, maar ook een rijk, romig en kruidig karakter kreeg dat anders was dan malt whiskey. Deze stijl werd later bekend als Single Pot Still Irish Whiskey.

De eerste rijping vond plaats in ex-bourbonvaten van het bekende Brown Forman uit Kentucky. Deze vaten, gemaakt van Amerikaans eikenhout (Quercus Alba) met een inhoud van 200 liter, ondergingen een “heavy charring”.

Voor de rijping werden de vaten gevuld met een Single Pot Still-distillaat bestaande uit een mashbill van: gemoute gerst, ongemoute gerst, haver en rogge die allemaal afkomstig zijn van lokale Ierse telers. De percentages zijn echter onbekend.

In samenwerking met het Cantine de Vinci Marsala-huis werden enkele “superiore” & “fine marsala” vaten gekozen om de whiskey op te finishen.

Op de neus een geur dat me doet denken aan de geur van een konijnenhok… verder hooi, citrus, eiken, perzik, abrikozen en bloemen honing.

Het palet is wat muf met oud platgeslagen bier, zuurtjes, after eights, winegums, witte peper en verbrand hooi.

De afdronk heeft smaken van hooi en hout kruiden. Hij is wat bitter en trekt de mond droog.

boann single pot still marsala cask
Ik kan het hier niet zo goed mee worden.
Ik had dit liever gewoon “puur & naakt” gehad op bourbon vaten zonder een finish. Om echt boann’s pot still te proeven.
8

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van confessions of a whisky freak

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder