Hey people!

Afgelopen december was ik samen met mijn vriendin in parijs. (Waar ik haar ten huwelijk vroeg! Alles daarover lees je Hier ) Op oudjaarsdag tijdens een wandeling door deze prachtige stad viel mijn oog op een winkeltje waar heel groot “vin et whisky” op stond.

Niet veel later keek ik mijn ogen uit in deze prachtige winkel met zeer veel whisky flessen!

Even later liep ik de winkel uit met een mooie aanschaf.

tussen de 100de flessen whisky die er stonden was het moeilijk kiezen. Zeker omdat ze zeer veel exclusieve whisky flessen hadden met een daarbij horend prijskaartje.

Mijn keuze is dus uiteindelijk ook niet gevallen op een exclusieve fles maar wel op een whisky waar ik al een tijd benieuwd naar was.

BIG PEAT

Big peat is een blended whisky van 4 single malt whisky’s. Namelijk de Ardbeg, Bowmore, Caol Ila en de Port Ellen.

Deze 4 islay’s (Het gedeelte uit Schotland waar ze vandaan komen) maken big peat tot een whisky met een stevige maar toch fijne turfsmaak.

Big peat is non chill filtered en er zitten geen kleurstoffen aan toegevoegd. Dit maakt hem tot een fijne pure whisky die uitkomt op 46% alcohol.

Omdat ik nog een “beginner” ben in de islay whisky’s heb ik de 200ML variant gekocht. Dit zodat ik hem eerst even kon proeven zonder meteen met een grote fles opgescheept te zitten.

Ik kan nu wel veilig zeggen dat ik hier prima een grote fles van had kunnen kopen.

Laten we beginnen met deze whisky te proeven.

Stap 1 het juiste glas. Check!

Stap 2 ruiken.

Ik ruik iets zouts als eerst. Het doet me denken aan de zee. Een ziltige geur. Daarna komt een vleugje turf erbij. En dan weer zeedier. Oesters!

Stap 3 proeven.

Ik neem een slok laat hem door mijn mond rollen en BAM! Wat een whisky! Een grote turf wolk stormt mijn mond binnen.

Hij doet me denken aan een kampvuur op een strand. Je proeft de zee. Maar ook de smaak van een uitgebrand stuk hout komt je mond binnen. Een as achtige smaak gemengd met turf. Alsof je een uitgedoofd vuurtje drinkt op een warme zomerse avond op het strand. Wat vreemd genoeg erg lekker smaakt.

Ik neem nog een slok en ga voor de laatste stap.

De afdronk.

Een rokerige smaak blijft nog lang na in mijn mond. Een warme afdronk maar droog in de mond met wat het lijkt wel een beetje spicy.

Zelfs later als ik even met mijn mond smak komt weer de smaak van big peat weer naar boven.

Wat een keuze is deze whisky geweest! Elke slok is weer genieten.

Je kan merken dat de bottelaar (douglas laing & company) echt wist wat hij deed toen hij deze 4 single malt islay’s bottelde tot deze turfbom! Alles is mooi in evenwicht en juist gebalanceerd.

In 2010 won deze whisky een gouden medaille voor zijn kwaliteit en vakmanschap en in 2011 een 96 kreeg uit de 100 punten van de whisky bible.

Na het proeven van deze whisky kan je hier alleen nog maar mee instemmen.

Mocht je jezelf ooit in parijs bevinden.

Bezoek dan zeker even deze winkel. Het is het meer dan waard!

Hebben jullie al ervaring met big peat?

Ik zeg sláinte!

En laat het smaken.

Cheers,

Robbert

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

4 gedachten over “BIG PEAT

  1. Thomas zegt:

    Wat een mooi en aantrekkelijke review van Big Peat. Ik ga deze zeker op mijn verlanglijst zetten!

    Afgelopen jaar kwam ik in Zwolle ook een mooie slijterij tegen, genaamd Bartels. Een kleine zaak die tot de nok gevuld is met allerlei lekkers (lees: drank) en achterin volop whisky! Op de website vind je een impressie van het aanbod: https://slijterijbartels.nl/fotos/

    NB: ik ben niet gesponsord, haha!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *