Feis ile staat op het punt van beginnen en een van mijn favoriete merken komt ook dit jaar weer met een speciale release voor het festival.
Vorig jaar bracht Big Peat ons de smokehouse edition voor feis ile wat misschien wel een van mijn favoriete Big Peat’s tot nu toe is. Ben niet vaak fan van rode wijn vaten maar deze werkte erg goed.
Er is 1 soort vat wat ik nog moeilijker vind. Ex rum vaten… 3x raden waar de editie voor 2024 op heeft gelegen…
Misschien dat Big Peat met zijn piratenhoed al het een en ander had verklapt maar inderdaad, dit jaar heeft de whisky een finish gekregen op ex rum vaten. De fles valt wel goed op met zijn tropische gele kleuren dit jaar.
Big Peat bestaat dit jaar 15 jaar en is misschien wel de bekendste en meest herkenbare fles uit de remarkable regional malts van Douglas Laing. Zoals altijd bestaat de blend van de whisky uit de volgende distilleerderijen.
– Ardbeg
– Bowmore
– Caol Ila
– Port Ellen
Elke editie heeft een iets andere samenstelling.

De thropaigeach (Gaelic voor tropisch) heeft dus een finish gekregen op Caribbean rum vaten. De distilleerderij is voor ons niet bekend gemaakt. De lengte van de finish is zo’n 4 tot 6 maanden
De whisky is niet bijgekleurd of koud gefilterd en is gebotteld op 48%. Er zijn iets meer dan 5000 flessen beschikbaar.
Op de neus geuren van nat as, verkoold hout, geblakerde citrus schillen, zoetige rook en ananas op een barbecue. Ook pekelvlees, geflambeerde banaan en een vleugje gegrilde mango.
Het palet heeft smaken van pekelvlees en zeezout en hij trekt de mond goed droog. Ook peated rum, as, barbecue vlees, geflambeerde banaan en gegrilde ananas komen voorbij in het palet.
De afdronk heeft as en een rum zoetje aan het einde gepaard met rook, een uitgedoofde barbecue en zwaar getoast brood.
Bedankt voor het lezen.
Cheers,
Robbert.