Big Peat the thropaigeach edition.

Feis ile staat op het punt van beginnen en een van mijn favoriete merken komt ook dit jaar weer met een speciale release voor het festival.

Vorig jaar bracht Big Peat ons de smokehouse edition voor feis ile wat misschien wel een van mijn favoriete Big Peat’s tot nu toe is. Ben niet vaak fan van rode wijn vaten maar deze werkte erg goed.

Er is 1 soort vat wat ik nog moeilijker vind. Ex rum vaten… 3x raden waar de editie voor 2024 op heeft gelegen…

Misschien dat Big Peat met zijn piratenhoed al het een en ander had verklapt maar inderdaad, dit jaar heeft de whisky een finish gekregen op ex rum vaten. De fles valt wel goed op met zijn tropische gele kleuren dit jaar.

Big Peat bestaat dit jaar 15 jaar en is misschien wel de bekendste en meest herkenbare fles uit de remarkable regional malts van Douglas Laing. Zoals altijd bestaat de blend van de whisky uit de volgende distilleerderijen.

– Ardbeg

– Bowmore

– Caol Ila

– Port Ellen

Elke editie heeft een iets andere samenstelling.

De thropaigeach (Gaelic voor tropisch) heeft dus een finish gekregen op Caribbean rum vaten. De distilleerderij is voor ons niet bekend gemaakt. De lengte van de finish is zo’n 4 tot 6 maanden

De whisky is niet bijgekleurd of koud gefilterd en is gebotteld op 48%. Er zijn iets meer dan 5000 flessen beschikbaar.

Op de neus geuren van nat as, verkoold hout, geblakerde citrus schillen, zoetige rook en ananas op een barbecue. Ook pekelvlees, geflambeerde banaan en een vleugje gegrilde mango.

Het palet heeft smaken van pekelvlees en zeezout en hij trekt de mond goed droog. Ook peated rum, as, barbecue vlees, geflambeerde banaan en gegrilde ananas komen voorbij in het palet.

De afdronk heeft as en een rum zoetje aan het einde gepaard met rook, een uitgedoofde barbecue en zwaar getoast brood.

big peat the thropaigeach edition
feis ile 2024
Eigenlijk gewoon wederom een hele fijne big peat. Het Islay karakter blijft mooi overeind en de rum zit er zacht doorheen verweven.
Voor mij was het de eerste keer dat ik de Big Peat niet al vooraf had besteld. Na het proeven kan ik zeggen dat ik dat gewoon prima wel had kunnen doen.
8.5

Bedankt voor het lezen.

Cheers,

Robbert.

Advertenties

Auteur: confessionsofawhiskyfreak

hey people, welkom op mijn blog! Mijn naam is Robbert, geboren op 2 december 1991 en ik ben de bedenker van de blog “confessions of a whisky freak” Qua baan werk ik in de zorg. Een super mooie baan waar ik met veel plezier naar toe ga. Mijn vriendin is al jaren blogger (www.edithsofia.nl) en om haar zo bezig te zien met haar blog heeft mij ook geïnspireerd om mijn eigen blog te starten maar dan over mijn grote hobby... whisky! Wat kan je zoal verwachten? Reviews van whisky, whiskey, bourbon. Maar af en toe maken we ook eens een uitstapje naar bijvoorbeeld een lekker gerecht. Maar soms ook iets van een gadget of baard stuff. Vaak dan wel weer whisky gerelateerd uiteraard. Voor contact kunt u mailen naar: info@confessionsofawhiskyfreak.nl Ik sta open voor suggesties, tips, vragen & samenwerkingen. Cheers! Robbert ( confessions of a whisky freak)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *